Biszkopt sabaudzki

Ocena:

4.44 (154)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Przepis na biszkopt sabaudzki powstał w XIV w. na prośbę hrabiego Amadeusza VI Sabaudzkiego, a jego specyfika polega na długim ubijaniu jajek z cukrem, co nadaje ciastu wyjątkową lekkość.

Składniki:

  • cukier  500 g

  • cukier waniliowy  1 szt.

  • białka  14 szt.

  • żółtko  14 szt.

  • sól  3 g

  • mąka  185 g

  • skrobia kukurydziana  200 g

  • masło  140 g

  • woda  10 ml

  • cukier puder  250 g

  • ekstrakt waniliowy  5 kropli

  • dżem owocowy  50 g

Biszkopt sabaudzki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Do glinianej miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i żółtka, ucieramy je na kogel-mogel. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z koglem-moglem, mąką i skrobią (185 g), cały czas mieszając w jedną stronę (aby nie rozbić piany z białek), do momentu, aż ciasto stanie się jednolite. Dwie formy o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy skrobią kukurydzianą. Ciasto przelewamy do form. Pieczemy 25–30 min.

  • Krok 2:

    Na krem: do miski wsypujemy cukier puder (250 g), wkładamy masło i wlewamy wodę. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy ekstrakt waniliowy i jeszcze raz mieszamy.

  • Krok 3:

    Z jednego z ciast ścinamy górną warstwę, by powstała równa powierzchnia. Smarujemy ciasto dżemem malinowym, na to nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy drugim ciastem i lekko dociskamy.

  • Krok 4:

    Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Wybieramy dowolne, sezonowe owoce.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: biszkopt z bezą 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne