Biszkopt five o’clock - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: masło ucierać z cukrem, aż masa stanie się niemal biała (ok. 5 min). Miksując, wbijać po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką.
Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Przełożyć ciasto do nasmarowanych form, piec 25–30 min w temp. 180°C. Aby sprawdzić, czy ciasto jest w środku upieczone, można wbić w nie patyczek.
Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest już dobrze upieczone. Gotowe wyjąć z piekarnika, odstawić w formach na 5 min, a następnie wyjąć z form i odstawić do wystygnięcia na metalowej kratce.
Masa maślana: do miski wsypać cukier puder, włożyć masło i wlać wodę. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wymieszać. Z jednego z ciast skroić górną warstwę tak, by powstała równa powierzchnia. Posmarować ciasto dżemem malinowym, na to nałożyć warstwę masy maślanej. Przykryć drugim ciastem i lekko docisnąć. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!