Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej

Ocena:

4.11 (284)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Można przygotować go na wiele sposobów, ale my serwujemy Wam przepis na staropolski bigos mieszany. Najbardziej kojarzy się ze świętami, a w wersji bezmięsnej, gości na naszych wigilijnych stołach, ale można go robić przez cały rok. Zobaczcie tradycyjną recepturę oraz praktyczne porady, jak go przygotować, czym doprawić i ile gotować.

Składniki:

  • kapusta  500 g

  • kapusta kiszona  500 g

  • karkówka wieprzowa  500 g

  • ziele angielskie  5 szt.

  • liść laurowy  4 szt.

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • smalec  2 łyżki stołowe

  • czosnek  4 ząbki

  • suszone grzyby  10 g

Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie kapusty: kiszoną płuczemy, odciskamy i siekamy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy ją do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Przygotowujemy też kapustę słodką, szatkując ją drobno (będziemy dodawać ją później).

    Kapusta kiszona
  • Krok 2:

    Przygotowanie mięsa: kroimy je w kostkę, a czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Kawałki mięsa smażymy na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodajemy na patelnię czosnek i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy. Całość dodajemy do garnka z kapustą.

    smazenie-mięsa
  • Krok 3:

    Przygotowanie grzybów: moczymy je przez około 2 godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. Ugotowane grzyby kroimy w kostkę lub paski i dodajemy (razem z płynem z ich gotowania) do garnka. Dolewamy 500 ml bulionu warzywnego i wszystko dusimy na małym ogniu przez 2 godziny.

    Suszone grzyby na pierogi
  • Krok 4:

    Gotowanie bigosu: do garnka dodajemy poszatkowaną słodką kapustę i wszystko dusimy pod przykryciem przez kolejne 2–3 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniamy płyn. Na koniec bigos z kapusty kiszonej i słodkiej doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    bigos

Porady

  • Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej najlepiej jest gotować na bardzo małym ogniu i przez długi czas. W przypadku tego przepisu stosujemy zasadę „im dłużej, tym lepiej”.
  • Podstawą dobrego bigosu jest smaczna kapusta, słodka lub kiszona. Aby mieć pewność, że danie wyjdzie doskonałe, najlepiej użyć domowej kapusty kiszonej z beczki.
  • Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej to jedna z potraw, które nie tracą walorów smakowych, podczas podgrzewania, a wręcz przeciwnie! Każde kolejne odgrzewanie sprawia, że staje się jeszcze lepszy!
  • Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak bigosu, warto podlewać go czerwonym winem lub miodem, który przy okazji ma właściwości konserwujące.
  • Przepis na bigos z kapusty kiszonej i słodkiej to świetna okazja na wykorzystanie resztek różnorodnych mięs. Doskonale pasują tu wszelkiego rodzaju wędliny, kiełbasy, wędzony boczek, a nawet mięso z rosołu.
  • Pyszny bigos z kiszonej i słodkiej kapusty wyjdzie, gdy dodamy do niego tłustsze mięsa, gdyż zbyt chude kawałki, podczas długiego gotowania, staną się suche i twarde.
  • Przesolony bigos można uratować – wystarczy włożyć do garnka 3 obrane, surowe ziemniaki i dolać odrobinę wody. Gotując się, wyciągną one nadmiar soli z potrawy.
  • Przypaliliście bigos? Nic straconego! Weźcie nowy garnek i wyłóżcie jego dno korkami od wina. Następnie przełóżcie do niego bigos ze spalonego garnka i gotujcie przez 5 minut. Po tym czasie wyjmijcie korki, a cały zapach spalenizny zostanie przez nie wchłonięty.
  • Bigos świąteczny może posłużyć do łazanek z kapustą lub jako przepyszny farsz do pierogów z kapustą i grzybami. W ten sposób możemy szybko zrobić aż trzy dania z jednego!
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak doprawić bigos z kapusty kiszonej i słodkiej?

W każdej rodzinie przepis na bigos jest trochę inny, dlatego warto eksperymentować z przeróżnymi dodatkami i szukać swojego ulubionego połączenia smaków. Wiele osób przygotowuje bigos z przecierem lub koncentratem pomidorowym, a nawet z ketchupem. Inni dodają do niego ziarna jałowca lub rodzynki. Pyszną wersją jest również ta z suszonymi lub wędzonymi śliwkami, które nie tylko dodają słodyczy, ale także wyjątkowego aromatu. Zamiast śliwek, niektórzy dodają do bigosu kilka łyżek powideł śliwkowych.


Jak zawekować bigos wigilijny?

Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej zwykle przygotowujemy w dużych ilościach, więc niedojedzony nadmiar warto zawekować. Jak to zrobić? Jeszcze gorący bigos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy je do góry dnem. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 100 stopni Celsjusza i wekujemy słoiki przez 30 minut. Tak przygotowane weki możemy bez obaw przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, nawet do roku! Po otwarciu słoików, bigos trzymamy w lodówce i spożywamy w ciągu 3 dni.


Co zrobić, żeby bigos był bardziej lekkostrawny?

Bigos staropolski, choć smakuje doskonale, należy do ciężkich dań i może powodować problemy trawienne. Jest jednak prosty sposób, by uczynić to danie łatwiejszym do strawienia i pomóc naszym żołądkom. Wystarczy dodać do potrawy majeranek, ziele angielskie kminek oraz liść laurowy.

 

Inne wersje bigosu

Najbardziej kochamy tradycyjny bigos staropolski, ale istnieje mnóstwo innych wersji tego przysmaku, których warto wypróbować. Doskonale smakują też bigosy, przygotowane z innych warzyw, takie jak: bigos z cukinii, z dyni, z czerwonej kapusty, czy bigos z kiszonych buraków.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
do -25% w sklepie basiclab.shop
do -25% w sklepie basiclab.shop
Rabat na wszystko dostępny na... więcej»
Zobacz
+
do -25% w sklepie basiclab.shop
Online

Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat 30% na nowoczesne meble,... więcej»
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
-20% na nową kolekcję
-20% na nową kolekcję
Rabat 20% na nieprzecenione be... więcej»
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
+
-20% na nową kolekcję
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% przy zakupie min... więcej»
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% przy zakupie min. 2 sztuk na cały asortyment marki answear.LAB. Oferta dostępna na www.answear.com. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne