Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej

Ocena:

4.11 (284)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Można przygotować go na wiele sposobów, ale my serwujemy Wam przepis na staropolski bigos mieszany. Najbardziej kojarzy się ze świętami, a w wersji bezmięsnej, gości na naszych wigilijnych stołach, ale można go robić przez cały rok. Zobaczcie tradycyjną recepturę oraz praktyczne porady, jak go przygotować, czym doprawić i ile gotować.

Składniki:

  • kapusta  500 g

  • kapusta kiszona  500 g

  • karkówka wieprzowa  500 g

  • ziele angielskie  5 szt.

  • liść laurowy  4 szt.

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • smalec  2 łyżki stołowe

  • czosnek  4 ząbki

  • suszone grzyby  10 g

Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie kapusty: kiszoną płuczemy, odciskamy i siekamy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy ją do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Przygotowujemy też kapustę słodką, szatkując ją drobno (będziemy dodawać ją później).

    Kapusta kiszona
  • Krok 2:

    Przygotowanie mięsa: kroimy je w kostkę, a czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Kawałki mięsa smażymy na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodajemy na patelnię czosnek i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy. Całość dodajemy do garnka z kapustą.

    smazenie-mięsa
  • Krok 3:

    Przygotowanie grzybów: moczymy je przez około 2 godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. Ugotowane grzyby kroimy w kostkę lub paski i dodajemy (razem z płynem z ich gotowania) do garnka. Dolewamy 500 ml bulionu warzywnego i wszystko dusimy na małym ogniu przez 2 godziny.

    Suszone grzyby na pierogi
  • Krok 4:

    Gotowanie bigosu: do garnka dodajemy poszatkowaną słodką kapustę i wszystko dusimy pod przykryciem przez kolejne 2–3 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniamy płyn. Na koniec bigos z kapusty kiszonej i słodkiej doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    bigos

Porady

  • Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej najlepiej jest gotować na bardzo małym ogniu i przez długi czas. W przypadku tego przepisu stosujemy zasadę „im dłużej, tym lepiej”.
  • Podstawą dobrego bigosu jest smaczna kapusta, słodka lub kiszona. Aby mieć pewność, że danie wyjdzie doskonałe, najlepiej użyć domowej kapusty kiszonej z beczki.
  • Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej to jedna z potraw, które nie tracą walorów smakowych, podczas podgrzewania, a wręcz przeciwnie! Każde kolejne odgrzewanie sprawia, że staje się jeszcze lepszy!
  • Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak bigosu, warto podlewać go czerwonym winem lub miodem, który przy okazji ma właściwości konserwujące.
  • Przepis na bigos z kapusty kiszonej i słodkiej to świetna okazja na wykorzystanie resztek różnorodnych mięs. Doskonale pasują tu wszelkiego rodzaju wędliny, kiełbasy, wędzony boczek, a nawet mięso z rosołu.
  • Pyszny bigos z kiszonej i słodkiej kapusty wyjdzie, gdy dodamy do niego tłustsze mięsa, gdyż zbyt chude kawałki, podczas długiego gotowania, staną się suche i twarde.
  • Przesolony bigos można uratować – wystarczy włożyć do garnka 3 obrane, surowe ziemniaki i dolać odrobinę wody. Gotując się, wyciągną one nadmiar soli z potrawy.
  • Przypaliliście bigos? Nic straconego! Weźcie nowy garnek i wyłóżcie jego dno korkami od wina. Następnie przełóżcie do niego bigos ze spalonego garnka i gotujcie przez 5 minut. Po tym czasie wyjmijcie korki, a cały zapach spalenizny zostanie przez nie wchłonięty.
  • Bigos świąteczny może posłużyć do łazanek z kapustą lub jako przepyszny farsz do pierogów z kapustą i grzybami. W ten sposób możemy szybko zrobić aż trzy dania z jednego!
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak doprawić bigos z kapusty kiszonej i słodkiej?

W każdej rodzinie przepis na bigos jest trochę inny, dlatego warto eksperymentować z przeróżnymi dodatkami i szukać swojego ulubionego połączenia smaków. Wiele osób przygotowuje bigos z przecierem lub koncentratem pomidorowym, a nawet z ketchupem. Inni dodają do niego ziarna jałowca lub rodzynki. Pyszną wersją jest również ta z suszonymi lub wędzonymi śliwkami, które nie tylko dodają słodyczy, ale także wyjątkowego aromatu. Zamiast śliwek, niektórzy dodają do bigosu kilka łyżek powideł śliwkowych.


Jak zawekować bigos wigilijny?

Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej zwykle przygotowujemy w dużych ilościach, więc niedojedzony nadmiar warto zawekować. Jak to zrobić? Jeszcze gorący bigos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy je do góry dnem. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 100 stopni Celsjusza i wekujemy słoiki przez 30 minut. Tak przygotowane weki możemy bez obaw przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, nawet do roku! Po otwarciu słoików, bigos trzymamy w lodówce i spożywamy w ciągu 3 dni.


Co zrobić, żeby bigos był bardziej lekkostrawny?

Bigos staropolski, choć smakuje doskonale, należy do ciężkich dań i może powodować problemy trawienne. Jest jednak prosty sposób, by uczynić to danie łatwiejszym do strawienia i pomóc naszym żołądkom. Wystarczy dodać do potrawy majeranek, ziele angielskie kminek oraz liść laurowy.

 

Inne wersje bigosu

Najbardziej kochamy tradycyjny bigos staropolski, ale istnieje mnóstwo innych wersji tego przysmaku, których warto wypróbować. Doskonale smakują też bigosy, przygotowane z innych warzyw, takie jak: bigos z cukinii, z dyni, z czerwonej kapusty, czy bigos z kiszonych buraków.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-25% na kosmetyki
-25% na kosmetyki
Rabat 25% na kosmetyki dostępn... więcej»
Kod rabatowy:szalonezakupy
Zobacz
+
-25% na kosmetyki
Online

Rabat 25% na kosmetyki dostępny na koicosmetics.pl. Oferta nie dotyczy zestawów. Szczegóły na stronie www. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalonezakupy
Zobacz
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne