Bigos z czerwonej kapusty

Ocena:

4.49 (190)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Bigos z czerwonej kapusty może być dla niektórych zaskoczeniem, zwłaszcza, że powstaje on jedynie ze świeżo poszatkowanej główki. Można też spotkać wersje, bazujące na kiszonej kapuście. Ciekawym i nietypowym dodatkiem są podsmażane pieczarki, które wprowadzają smak umami, do tego aromatyczne zioła prowansalskie. Dlatego zdecydowanie warto przetestować przepis na bigos z czerwonej kapusty świeżej. To dobra alternatywa dla tradycyjnego bigosu z kiszonej białej kapusty.

Składniki:

  • czerwona kapusta  800 g

  • pieczarki  350 g

  • olej  40 ml

  • cebula  150 g

  • woda  125 ml

  • koncentrat pomidorowy  50 g

  • zioła prowansalskie  5 g

  • pieprz kajeński (mielony)  1 g

  • sól  2 g

  • pieprz  0.1 g

  • cukier  1 g

Bigos z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapusta: myjemy ją od zewnątrz i szatkujemy na drobno. Odkładamy do miski.

  • Krok 2:

    Pieczarki: płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Odkrawamy kapelusze od nóżek, kroimy wszystko na drobne plasterki. Większe lepiej obrać, natomiast małe i bardzo świeże mogą zostać ze skórką.

  • Krok 3:

    Cebula: obieramy z łusek, kroimy w piórka (lub w kostkę) i przesmażamy na patelni do momentu aż się zeszkli. Dorzucamy pieczarki i smażymy dalej około 5 minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem cayenne.

  • Krok 4:

    Duszenie: kapustę dorzucamy do cebuli i pieczarek, podlewamy połową szklanki wody. Wsypujemy zioła prowansalskie, odrobinę cukru i soli. Kapustę dusimy pod przykryciem około pół godziny. Mieszamy od czasu do czasu.

  • Krok 5:

    Doprawianie: kiedy po 30 minutach kapusta stanie się miękka, dokładamy 50 g koncentratu pomidorowego (2 łyżki) i dusimy wszystko około 10-15 minut. Na koniec możemy jeszcze doprawić do smaku. Bigos z czerwonej kapusty świeżej podajemy jako osobne danie z dodatkiem chleba lub jako część obiadu – wtedy serwujemy go z ziemniakami.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne