fot. iStock
4.41 (211)
Banany w cieście to świetny pomysł na szybki, smaczny deser, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To również dobra propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów. Smażone banany w cieście mają formę jednokęsowych, puszystych kuleczek, przez co przypominają mini pączki. Są one przyjemnie słodkie w środku, a na zewnątrz otoczone chrupiącą skórką. Przepis na banany w cieście jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu – przygotowuje się go ze składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Co ważne nasza propozycja to banany w cieście naleśnikowym, które powinno mieć gęstą konsystencję. Poniżej odpowiadamy, jak zrobić banany w cieście.
banany 2 szt.
mleko 250 ml
jajka 1 szt.
mąka pszenna 200 g
cukier 50 g
cukier waniliowy 5 g
sól 3 g
olej 50 ml
Przepis na banany w cieście zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. W misce mieszamy rózgą lub miksujemy mleko, jajko, oba rodzaje cukru. Pod koniec stopniowo dodają mąkę. Ciasto naleśnikowe powinno być dosyć gęste tak, aby dobrze oklejało zanurzane w nim banany.
iStock
Banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki - ale nie za cienkie! Możemy użyć zarówno dojrzałych, jak i średniodojrzałych bananów. Owoce smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor - gotowe odciskamy na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Smażone banany w cieście w cieście podajemy gorące z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
iStock
Porady
- Do naszego przepisu na banany w cieście naleśnikowym możemy dodać odrobinę alkoholu (ok. 20 ml) – rumu, wódki bądź spirytusu. Dzięki niemu nasze mini pączki z bananem w środku nie będą chłonęły tłuszczu. Jeśli jednak przygotowujemy banany w cieście z myślą o dzieci, to zrezygnujmy z dodawania tego składnika.
- Do przygotowania deseru według naszego przepisu rekomendujemy wykorzystać dojrzałe banany, które są słodkie i miękkie w środku.
- Banany przygotowuje się w cieście naleśnikowym, przy czym warto pamiętać, że powinno być ono znacznie gęściejsze niż tradycyjnie ciasto naleśnikowe. Jest to istotne, ponieważ w przeciwnym razie będzie ono spływać z naszych bananów.
- Banany w cieście smażymy na głębokim tłuszczu najlepiej w oleju rzepakowym. Możemy wykorzystać do tego celu patelnie z głębokim rantem, duży garnek lub ewentualnie frytkownicę.
- Nasz przepis na banany w cieście, możemy nieco zmodyfikować, dodając do ciasta naleśnikowego odrobinę wiórek kokosowych.
- Wierzch smażonych bananów w cieście możemy posypać cukrem pudrem bądź kakao. Świetnie sprawdzi się również polewa czekoladowa.
Dojrzałe banany możemy rozpoznać po brązowej skórce – jest ona alarmującym sygnałem do tego, by je natychmiast zużyć. Zgodnie z ideą zero waste i zasadą niemarnowania żywności, przygotowaliśmy kilka propozycji na to, co zrobić z dojrzałych bananów. Z racji tego, że nie zawsze mamy ochotę na banany, to często szukamy pomysłu co z nimi zrobić. W takiej sytuacji świetnie sprawdzą się banany w cieście, na które przepis znajdziemy powyżej. Są one łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczne. Świetnym pomysłem jest również chlebek bananowy, który, wbrew pozorom z prawdziwym chlebem nie ma wiele wspólnego. Łączy je tylko charakterystyczny wygląd i sposób przygotowania – w keksówce. Chlebek bananowy to raczej ciasto bananowe, które jest bardzo słodkie w smaku, dlatego nie należy przesadzać z cukrem, zwłaszcza że dojrzałe banany są już w same w sobie bardzo słodkie. Dobrym pomysłem na wykorzystanie dojrzałych bananów jest również przygotowanie placuszków bananowych, które swoim wyglądem przypominają nieco pancakes – są one niezwykle puszyste w środku, a do tego bardzo słodkie. Można podawać je z czekoladą, cukrem pudrem i świeżymi owocami. Placuszki bananowe to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Co jeszcze możemy zrobić z dojrzałych bananów? Dobrym pomysłem jest ich zamrożenie bądź przygotowanie na grillu (może być to nie lada gratka dla dzieci i osób, które nie jedzą mięsa), a także zrobienie na ich bazie gęstego i pożywnego smoothie.