Babeczki z mascarpone

Ocena:

4.47 (205)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 5 osób

Babeczki z mascarpone to pyszny deser, który nie wymaga dużo wysiłku. Składa się z kruchego, maślanego spodu w kształcie tartaletki i aksamitnej, śmietanowej masy z dodatkiem włoskiego serka. To połączenie zachwyci nie tylko miłośnika klasycznych francuskich wypieków. Kruche babeczki z kremem mascarpone to świetne rozwiązanie na spotkania z przyjaciółmi lub niedzielny podwieczorek.  

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • masło  200 g

  • sól  3 g

  • cukier puder  130 g

  • żółtko  2 szt.

  • mascarpone  250 g

  • śmietana 36%  300 ml

  • borówki  250 g

Babeczki z mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C, tryb góra-dół. Śmietankę i mascarpone solidnie chłodzimy.    

  • Krok 2:

    Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę razem ze szczyptą soli. Zimne masło kroimy w kostkę i rozcieramy z mąką palcami, tak żeby uzyskać konsystencję kaszy czy też mokrego piasku. Następnie dodajemy 100 g cukru pudru i żółtka. Ciasto ugniatamy do połączenia składników i formujemy z niego kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.   

  • Krok 3:

    Krem: w czasie, kiedy chłodzi się kruche ciasto, przygotowujemy nasz krem do babeczek z mascarpone. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem pudrem (30 g) na wysokich obrotach miksera. Kiedy zaczyna gęstnieć, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy serek mascarpone. Krem jest gotowy, jeśli po nałożeniu na łyżkę lub palec zachowuje swoją strukturę. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i przechowujemy w lodówce do czasu, kiedy będziemy gotowi, żeby wypełnić nim babeczki.  

  • Krok 4:

    Przygotowanie spodów: ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Powstały w ten sposób płat układamy na wierzchu ułożonych blisko siebie foremek na babeczki z serem mascarpone i lekko przyciskamy, żeby zaznaczyć krawędzie. Usuwamy nadmiar ciasta. Dociskamy je do dna foremek i nakłuwamy widelcem, żeby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. 

  • Krok 5:

    Pieczenie babeczek: foremki z ciastem wykładamy folią aluminiową. Lekko ją dociskamy i dociążamy za pomocą specjalnych kulek ceramicznych do pieczenia lub, jeśli takich nie posiadamy, zwykłym grochem. Dzięki temu ciasto się nie skurczy i babeczki nie stracą swojego kształtu. Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy folię i czekamy kolejne 5 minut. Kiedy babeczki się zarumienią, można je wyjąć z piekarnika. Odkładamy je do całkowitego wystygnięcia. 

  • Krok 6:

    Wypełnienie: do naszych tartaletek wyciskamy krem śmietanowo-serowy. Kruche babeczki z mascarpone są już prawie gotowe. Wystarczy udekorować je borówkami.          

Porady

  • Z podanego przepisu powinno wyjść około 15–20 porcji. Liczba ta może się trochę różnić w zależności od tego, jak duże są nasze foremki. Babeczki z kremem mascarpone można też przyrządzić w formach do tartaletek. Są one płytsze i nieco większe, ale sprawdzą się równie dobrze. 
  • Ciasto kruche na babeczki z mascarpone najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej. Dzięki temu nie przyklei się ani do blatu, ani do wałka i nie będzie się rwać. 
  • Składniki na kruche ciasto można wstępnie posiekać w malakserze. Zaoszczędzi nam to czasu, a masa nie zacznie się robić zbyt miękka pod wpływem ciepła naszych rąk. 
  • Ciekawym sposobem na uzyskanie idealnego kształtu babeczek jest nałożenie krążka ciasta na foremkę od zewnętrznej strony i przyciśnięcie jej drugą foremką. Jest to jeden z patentów na to, żeby uniknąć wybrzuszania się ciasta i kurczenia się jego krawędzi.  
  • Możemy kupić gotowe kruche spody do babeczek. Wtedy wystarczy tylko nałożyć krem mascarpone i udekorować go owocami. Jest to dobry sposób na błyskawiczny deser.   
  • Krem do babeczek z mascarpone możemy przyrządzić wcześniej i przechowywać go w lodówce do czasu, kiedy będziemy dekorować tartaletki. Możemy to zrobić tuż przed przyjściem gości. Muszelki z kruchego ciasta można przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. 
  • Musimy uważać, żeby krem do babeczek się nie zwarzył. Może się tak zdarzyć, jeśli składniki mają różną temperaturę lub ubijamy je zbyt długo. Jeśli zauważymy, że serek mascarpone podczas miksowania zaczyna robić się ziarnisty, dodajmy łyżkę zimnej, gęstej śmietany i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Do ciasta kruchego na babeczki z mascarpone można dodać kakao, wtedy otrzymamy czekoladowy spód
  • Kruche babeczki z kremem mascarpone należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 3 dni. Po tym czasie masa śmietanowa zacznie opadać, a spody przesiąkną wilgocią.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Babeczki z mascarpone, muffink, tartaletki – różnice

Miniaturowe ciasto, do którego można dodać serek na etapie przygotowywania masy, zamiast śmietany czy jogurtu, to muffinki z mascarpone. Można je też udekorować kremem przyrządzonym na bazie tego składnika. Gęsty, śmietankowy serek włoski idealnie pasuje do wypieków takich jak muffiny piernikowe lub muffiny dyniowe. Natomiast babeczki z mascarpone to krucha muszelka wypełniona kremem. Niewiele różni się od tartaletki z kremem mascarpone, która również przyrządzana jest na kruchym spodzie, ale ma nieco inny kształt. Jej ranty zazwyczaj nie rozszerzają się ku górze i nie zawsze są pofałdowane. 

Kruche babeczki z kremem mascarpone i nie tylko

Tartaletki lub babeczki można wypełnić dowolnym kremem i udekorować na różne sposoby. Przedstawiamy tylko niektóre propozycje na ten efektowny deser. 

  • Babeczki z budyniem – takie wypełnienie możemy przyrządzić za pomocą budyniu śmietankowego, waniliowego lub czekoladowego z proszku, ale lepiej zrobić własny, domowy budyń. Dodatkowo wkręcamy do niego masło, żeby uzyskać konsystencję kremu na tort. Do takiej babeczki idealnie pasuje wisienka z syropu. 
  • Babeczki z owocamiwypełniamy je kremem budyniowym lub śmietanowym i dodajemy owoce, najlepiej sezonowe. Możemy je także urozmaicić musem owocowym, konfiturą lub orzechami.  
  • Babeczki kajmakowe – to dobry pomysł na Wielkanoc. Zamiast mazurka tradycyjnego można przyrządzić monoporcje w formie małych, słodkich tartaletek na zaledwie kilka kęsów.  
  • Babeczka z mascarpone ze spodem z granoli – kruche tartaletki możemy zastąpić spodem bez pieczenia przyrządzonym z miodu, puree z banana i płatków owsianych. Jest to pomysł zaczerpnięty z przepisu na znacznie odchudzone babeczki z granoli z owocami, w których zamiast kremu mascarpone został użyty jogurt naturalny.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne