Shutterstock
Składniki: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,100 g roztopionego masła, jajko, szklanka jogurtu naturalnego, maślanki lub mleka, łyżeczka ekstraktu z wanilii, łyżka groszków czekoladowych. Na krem: 1 dojrzały banan, 1-2 łyżki cukru pudru, 250 g gęstego puree z dyni.
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Puree z dyni wymieszaj z jajkami, masłem i mlekiem, maślanką lub jogurtem i ekstraktem z wanilii. Połącz z suchymi składnikami. Dodaj czekoladowe groszki i wymieszaj. Ciastem wypełnij do 2/3 wysokości formy do muffinek. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjmij. Zostaw do ostudzenia.
Przygotuj krem: banana zmiksuj z cukrem pudrem i musem z dyni i udekoruj nim babeczki. Jeśli chcesz, by krem na babeczkach był bardziej trwały, do musu z dyni dodaj 1/2 tabliczki białej czekolady (zrezygnuj wtedy raczej z cukru) i dopiero wtedy zmiksuj z bananem. Przed udekorowaniem muffinek krem odstaw na 15 minut do lodówki.
Shutterstock
Składniki: 100 g mąki, 200 g płatków owsianych, 100 g trzcinowego cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 4 bardzo dojrzałe banany, jajko, 4 łyżki rozpuszczonego masła, garść posiekanych orzechów włoskich. Do dekoracji: biały lukier z torebki, cukierki-oczy.
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z płatkami owsianymi, cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z jajkiem, masłem i orzechami. Połącz z suchymi składnikami. Przełóż ciasto do foremek i piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjmij i zostaw do ostudzenia. Lukier przygotuj wg przepisu na opakowaniu, udekoruj nim muffinki. Za pomocą lukru przyklej też „oczy”. Zostaw do zastygnięcia.
Shutterstock
Składniki: 200 g mąki pszennej, 200 g cukru, 40 g ciemnego kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 80 g rozpuszczonego masła, 2 jajka, 220 ml maślanki, jogurtu naturalnego lub mleka, ekstrakt waniliowy, ok. 16 ciasteczek Oreo. Do dekoracji: 10 ciasteczek Oreo, 3/4 tabliczki ciemnej czekolady, żelki-nitki i kolorowe cukierki.
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Masło wymieszaj z jajkami, masłem i mlekiem, maślanką lub jogurtem i ekstraktem z wanilii. Połącz z suchymi składnikami. Do każdej foremki na muffinki włóż po ciasteczku Oreo, a na niego nałóż ciasto do 2/3 wysokości foremek. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjmij. Zostaw do ostudzenia.
Ciasteczka przeznaczone do dekoracji rozłóż. Zeskrob nożem krem, a same ciasteczka zmiksuj na piasek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z kremem z ciasteczek. Posmaruj nią z wierzchu babeczki, a następnie posyp zmiksowanymi ciasteczkami. Udekoruj żelkami i cukierkami.
Shutterstock
Składniki: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, łyżka kakao, 1/2 lyżeczki cynamonu, po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, 100 ml oleju, jajko, łyżka mocnego naparu kawy, 250 ml jogurtu kawowego lub naturalnego. Na krem: 300 g mascarpone, 1/2 szklanki kremówki, po 50 g białej i ciemnej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, szczypta pomarańczowego barwnika, kolorowe posypki.
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z cukrem, kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Olej wymieszaj z jajkiem, naparem z kawy i jogurtem. Połącz z suchymi składnikami. Ciastem wypełnij do 2/3 wysokości formy do muffinek. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjmij. Zostaw do ostudzenia.
Białą czekoladę rozpuść z połową kremówki na parze. Przestudź. Dodaj 150 g mascarpone i łyżkę cukru. Ubij, a następnie delikatnie wymieszaj z barwnikiem. Ciemną czekoladę rozpuść z resztą kremówki. Dodaj resztę Mascarpone i cukier. Również ubij. Kremy przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij na babeczki. Muffinki udekoruj posypkami.
Shutterstock
Składniki: 50 g mąki, 150 g brązowego cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 350 g puree z dyni, 4 łyżki 70 g stopionego masła,70 ml mleka lub maślanki, 2 jajka, biały i czekoladowy. Do dekoracji: lukier z torebki - cytrynowy i czekoladowy.
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Puree z dyni wymieszaj z jajkami, mlekiem lub maślanką i masłem. Połącz z suchymi składnikami. Ciastem wypełnij do 2/3 wysokości formy do muffinek. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Biały lukier przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Pokryj nim wystudzone muffinki. Zostaw do zastygnięcia. Czekoladowy lukier przygotuj wg przepisu na opakowaniu i przełóż do foliowej torebki. Mocno ją ściśnij i odetnij koniec rogu. Wyciskając przez otwór lukier narysuj na babeczkach „pajęczynę”. Odstaw do zastygnięcia.