Szybie i proste w przygotowaniu babeczki czekoladowo-orzechowe
Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
200 ml jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Babeczki czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać do niej olej i jogurt. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito, a następnie wsypać do mokrych składników i krótko wymieszać.
Do ciasta dodać jedną tabliczkę posiekanej czekolady i orzechy. Ciasto przelać do papilotek do ich 3/4 wysokości. Do każdej wcisnąć po kilka kawałków pozostałej czekolady. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 20 minut. Z przepisu wychodzi 16 babeczek. link do mojej strony z przepisem : http://ciastamoniki.blogspot.com/2016/01/babeczki-czekoladowo-orzechowe.html