Baba ghanoush - pasta z bakłażana

Ocena:

4.51 (178)

  • 40 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Baba ghanoush to pochodząca z kuchni bliskowchodniej pasta złożona z bakłażana i pasty tahini. Jest kremowa, gęsta, a przy tym bardzo aromatyczna. Doskonała do nakładania na chleb, maczania w niej bułeczek pita  i warzywnych słupków. Baba ghanoush zachwyca smakiem, o ile wykonana jest we właściwy sposób. Nie trzeba do niej wymyślnych składników i bez problemu przygotujemy ją w domu.

 

Składniki:

  • bakłażan  2 szt.

  • oliwa z oliwek  10 ml

  • tahini  24 g

  • czosnek  2 g

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

  • sól  4 g

  • natka pietruszki  4 g

Baba ghanoush - pasta z bakłażana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bakłażany: nakłuwamy je widelcem, odpalamy palnik w kuchence gazowej i opalamy skórkę, podobnie jak się to robi z cebulą do rosołu. Kiedy będzie już czarna i lekko zwęglona, zawijamy bakłażany w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około kwadransa. Wyjmujemy z piecyka i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Następnie ich miąższ siekamy na drobno na desce do krojenia. Wkładamy do miski. 

  • Krok 2:

    Mieszanie: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do bakłażana. Dolewamy też łyżkę oliwy, 2 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, sypiemy odrobinę soli oraz kminu rzymskiego. Miksujemy na gładką masę. 
     

  • Krok 3:

    Chłodzenie: miskę z pastą wkładamy do lodówki i przykrywamy talerzykiem. Dzięki temu baba ghanoush nam nie wyschnie. Podajemy później z ulubionym pieczywem. Na wierzchu posypujemy posiekaną natką. 
     

Porady

  • Do baba ghanoush pasują bliskowschodnie owoce, takie, jak np. granat. Wierzch pasty posypujemy owocowymi kuleczkami i dekorujemy listkami mięty. Od razu poczujemy przyjemny orzeźwiający smak, przełamujący kremowy i sezamowy smak pasty. 
  • Do opalania bakłażanów, oprócz kuchenki gazowej, możemy również użyć palnika do creme brulee. W ostateczności możemy spróbować opiekać je na patelni żeliwnej. Proces opalania jest ważny, bo nadaje bakłażanom słodyczy.  
  • Z czym podawać baba ghanoush? Dobrze komponuje się z bułkami pita, chlebkiem naan, a także podpłomykami. Mniej kalorycznym dodatkiem będą słupki z marchewki, pietruszki i selera, które macza się w paście.  
  • Jeśli nie mamy w domu zapasu tahini, a posiadamy sezam, możemy zrobić domową pastę tahini. Wystarczy zmielić sezam, dodać odpowiednią ilość oleju, by uzyskać pożądaną konsystencję i smak pasty.  
  • Przyprawami, które najlepiej pasują do baba ghanoush są: kmin rzymski, kolendra, natka pietruszki. Jeśli dodamy do nich korzenne dodatki w postaci cynamonu i kardamonu, zyskamy dodatkowo intensywne i bliskowschodnie smaki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne