Awokado jest owocem smaczliwki – gatunku wiecznie zielonego drzewa pochodzącego pierwotnie z południowego Meksyku, jednak szybko rozpowszechnionego w obu Amerykach. Jego walory ceniono już 7 tysięcy lat temu, o czym świadczą wykopaliska archeologiczne. Dawni mieszkańcy tego regionu świata traktowali awokado jak uniwersalny produkt spożywczy (Aztekowie nazywali je „masłem Boga”, z powodu tłustej konsystencji), ale również remedium na liczne schorzenia oraz skuteczny afrodyzjak. Współczesne badania naukowe potwierdziły jego cenne właściwości odżywcze. Choć awokado jest uznawane za najbardziej kaloryczny owoc świata, to polecają go nawet dietetycy, ponieważ na kaloryczność wpływa przede wszystkim niezwykle silne stężenie jedno– oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o bardzo korzystnych dla zdrowia proporcjach. Dziś najbardziej doceniamy awokado w guacamole - ale to nie jedyny warty poznania przepis. Więcej pomysłów w galerii i tekście poniżej.