AVGOLÉMONO – zupa cytrynowa

Ocena:

4.48 (184)

  • 30 min.
  • dla 8 osób

Cypryjska, doskonała zupa cytrynowa AVGOLÉMONO. Zupa cytrynowa przygotowywana jest z jajek i soku z cytryny. AVGOLÉMONO pysznie smakuje, pomoże w przypadku przeziębienia i kaca.

Składniki:

  • 2 l bulionu drobiowego
  • szklanka ryżu
  • 8 żółtek
  • 2 cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Avgolémono – zupa cytrynowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bulion zagotować, wrzucić ryż i gotować 20 minut. Żółtka ubić trzepaczką, dodać sok wyciśnięty z cytryn i 6 łyżek gorącej zupy. Wszystko razem chwilę ubijać.
  • Masę jajeczno-cytrynową powoli wlać do garnka z ryżem w bulionie.
  • Podgrzewać, aż zupa zgęstnieje. Przed podaniem przyprawić cukrem, solą i pieprzem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne