Składniki (na 6 porcji):

Wnętrze babeczki:                      

– rolka kruchego ciasta

– 250 g mascarpone z Piątnicy

– skórka i sok z 2 cytryn

– 2 żółtka

– płaska łyżka mąki ziemniaczanej 

– 4 łyżki drobnego cukru

Bezy na wierzch:

– 2 białka

– 100 g drobnego cukru

– szczypta soli

 

Wykonanie:

Przełóż mascarpone do miski, dodaj startą skórkę z cytryn, wyciśnij sok, dodaj żółtka, a białka zostaw na później. Wsyp mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksuj.

Zrób bezę: miksuj białka ze szczyptą soli, dodawaj partiami cukier, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Wyłóż foremki kruchym ciastem. Wlej masę i wyrównaj. Na wierzchu zrób kropki z bezy za pomocą rękawa cukierniczego.

Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Wykonanie 40 minut

Smacznego!

 

Więcej przepisów znajdziesz TU