Kalafior - jak gotować?

Kalafior gotowany to najprostszy przepis. Pod warunkiem, że będziemy trzymać się podstawowych zasad. Kalafior należy pozbawić liści, umyć, a następnie podzielić na różyczki. W większym garnku zagotowujemy 2,5-3 litry wody, solimy (1 łyżeczka na 1 litr). Następnie powoli, najlepiej za pomocą cedzakowej łyżki, wkładamy kalafior do wody. Gotujemy bez przykrywki ok. 10 minut. Kalafior można ugotować także na parze - w parowarze lub w specjalnej nakładce na garnek. Dla lepszego smaku lub barwy kalafior gotuje się czasem w mleku lub z dodatkiem octu czy soku z cytryny. 

Kalafior - kalorie i właściwości odżywcze

Spożywany regularnie kalafior dostarczy istotne dawki witamin i mikroelementów. W kalafiorze znajdziemy m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, E i K.  Warzywo to zawiera porcje takich pierwiastków jak: wapń, magnez, fosfor, potas i mangan. Osoby na diecie biorą pod uwagę także kaloryczność kalafiora i ile kalorii dostarcza porcja tego warzywa. Warto wiedzieć, że kalafior należy do produktów niskokalorycznych, a często dodatki zamieniają go w małą kaloryczną bombę. 100 g kalafiora to jedynie 25 kalorii (kcal). Dlaczego warto jeść kalafior? Ze względu na błonnik w składzie, kalafior wspomaga trawienie i dodatkowo zapewnia uczucie sytości na dłużej. Kalafior polecany jest osobom z nadciśnieniem i problemami z krążeniem. Zupa kalafiorowa czy kotlety z kalafiora to tylko mały wstęp to kalafiorowej uczty!

Zobacz również: Makaron z kolorowym kalafiorem

Kalafior zapiekany - pyszna propozycja na obiad

Kalafior pysznie smakuje na surowo, ugotowany zachwyci delikatnością, a zapiekany z dodatkami skusi chrupkością i aromatem. Pomysłów na kalafior nie brakuje, a wszystko zależy od naszej wizji dania i dostępnych składników. Wśród rozwiązań z kalafiorem w roli głównej to właśnie ten zapiekany jest wart spróbowania. W wersji wegetariańskiej sprawdzi się kalafior zapiekany z serem, a dla fanów mięsnych potraw - kalafior zapiekany z mięsem. Więcej przepisów na zupę kalafiorową i przetwory z kalafiora w galerii.

Zobacz też: Jak jeść więcej warzyw? Radzi Magda Gembacka

Kalafior to pyszny, zdrowy i sycący składnik, który daje wiele kulinarnych możliwości. Kotlety z kalafiora, sałatki z kalafiora pieczony kalafior czy zupa krem z kalafiora? Kalafiorowe pyszności możemy przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Wybierzcie swój ulubiony przepis i zaskoczcie nim swoich domowników!