Zapiekanki z bagietki - wybór pieczywa
Pszenne bagietki to najczęstszy wybór, jeśli przygotowujemy domowe zapiekanki. Z wakacyjnymi przysmakami kojarzą się przede wszystkim długie bagietki paryskie. Z jednej bagietki możemy zrobić cztery porcje dania. Jeśli nie mamy do dyspozycji bagietek, możemy użyć podłużnych paluchów. Baza zapiekanki będzie wtedy większa i pulchniejsza, ale możemy zrównoważyć to większą ilością dodatków lub np. podając sos tatarski. Aby ująć nieco kalorii zapiekankom, warto postawić na bagietkę-grahamkę. Z kolei weganie skuszą się na przepis na wegańskie bagietki bez produktów odzwierzęcych.
Zapiekanki z bagietki - domowe lepsze niż mrożone
W sklepach nie brakuje gotowych, mrożonych zapiekanek. Nie zawsze jednak warto się na nie skusić - nie mamy pewności, jakie składniki do nich trafiły i czy przypadkiem producent nie zdecydował się na "oszczędności, wybierając kiepskiej jakości ser. Ważne jest też, aby zachować łańcuch chłodniczy - inaczej kupując wcześniej zamrożony, rozmrożony i ponownie zamrożony produkt, może ryzykować zatruciem. Zamiast iść na pozorną łatwiznę, poświęćmy kwadrans na domowe ekspresowe zapiekanki. To dodatkowo sprytny sposób na resztki ze śniadania czy obiadu - zapiekanki "resztkowe" idealnie wpisują się w modną ideę niemarnowania żywności, czyli "nowaste". Zapiekanki z bagietki to duże pole dla naszej kulinarnej wyobraźni!
Zapiekanki z bagietki - inspiracje z kuchni świata
Zapiekanki z bagietki to jeden z klasyków w kuchni polskiej, a zapiekanki z pieczarkami w stylu PRL wielu kojarzy się z jadłospisem z dzieciństwa. Możemy zainspirować się smakami i produktami z kuchni świata, lekko modyfikując dobrze znane przepisy na zapiekanki. W ten sposób powstaną np. zapiekanki z salami, zapiekanki jajeczne z dodatkiem czarnych oliwek lub zapiekanki z ciasta francuskiego. Wykorzystujmy też sezonowe składniki - zapiekanki z kurkami będą konkurencją dla klasycznej wersji.
Komentarze