Puste półki i duże kolejki nie są dobrym pomocnikiem w przygotowaniu się do przemyślanych zakupów. Dlatego, aby zapasy jedzenia w domu finalnie faktycznie były przydatne do gotowania smacznych i jakościowych posiłków, ważne jest odpowiednie przygotowanie.
Jagna Niedzielska wyjaśnia to od postaw. "Przede wszystkim zobaczmy najpierw, co mamy w szafkach, w zamrażarce i w lodówce. Uporządkujmy wszystko, następnie zaplanujmy zakupy. Zastanówmy się na ile chcemy zrobić zapasy. Na ten moment nie mamy żadnej informacji, żeby wpadać w panikę. Jeśli bardzo chcemy zrobić zapasy, zróbmy z MAKSYMALNYM założeniem na 2 tygodnie. Dokładnie taki czas, na jaki zostały zamknięte placówki edukacyjne. Starajmy się kupować produkty suche, ale pełnowartościowe, np. suche fasole, ciecierzycę, groch, soczewicę. Następnie kasze, ryże, ale także sosy pomidorowe, suszone owoce, orzechy, ryby w puszce, masło orzechowe" - radzi ekspertka kulinarna
Jak widać wybór jest naprawdę spory i nie musimy ograniczać się do pięciu kilogramów makaronu typu świderki. Jadłospis dla naszych bliskich powinien być zbilansowany, a my w kuchni możemy uruchomić fantazję i nieco poeksperymentować - szczególnie z dobrze znanymi potrawami, które można zmodyfikować i odkryć ich pyszny smak na nowo. Co, jak podkreśla Jagna Niedzielska, może wyjść nam tylko na zdrowie!
Produkty, które dostarczą nam wartości odżywcze, a które mogą być długo przechowywane to kiszone ogórki, kiszona kapusta i pozostałe kiszonki. W znacznie mniejszej ilości kupmy świeże produkty, ale takie które mogą być stosunkowo długo przechowywane, które nie psują się tak łatwo, np. dynia, kapusta, marchewka, czosnek, cebula. Unikajmy kupowania produktów z krótkim terminem ważności, delikatnych owoców i warzyw oraz żywności wysoko przetworzonej, słodyczy oprócz gorzkiej czekolady, zup instant, itp. W tym okresie musimy dbać o nasze zdrowie i wzmacniać odporność.
W naszej diecie nie może zabraknąć najważniejszych witamin i składników mineralnych. Wśród nich są: witamina C (dobre źródło to papryka czerwona, pomarańcze, a także brokuły), witamina A (duże jej ilości dostarczy jarmuż i marchewka), witamina E (tzw. witamina młodości "siedzi" w orzechach), a także cynk (znajduje się m.in. w porcji płatków owsianych oraz w soczewicy) i selen (ten pierwiastek znajdziemy w orzechach brazylijskich i kokosie).
Redakcja magazynu "Sól i Pieprz" podpowiada z kolei, jak czytać etykiety, aby zrobić przemyślane zakupu i zapasy jedzenia w domu, które korzystnie wpłyną na nasze samopoczucie i zdrowie. Im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej, bo to oznacza, że produkt jest mniej przetworzony, czyli zdrowszy. Na pierwszym miejscu w składnikach wymieniany jest ten, którego w produkcie jest najwięcej. Szczególną uwagę zwracajcie na cukier, sól i utwardzone tłuszcze roślinne – powinno ich być jak najmniej.
- TŁUSZCZ: Spożywanie dużych ilości (ponad 2 g) tłuszczów trans podwyższa poziom złego cholesterolu i prowadzi do miażdżycy, chorób serca, otyłości i cukrzycy. Najwięcej tłuszczów trans zawierają twarde margaryny, słodycze oraz fast foody. Producenci żywności często starają się ukryć obecność tłuszczu trans, nazywając go „tłuszczem uwodornionym”. Niskotłuszczowy produkt zawiera mniej niż 3 g tłuszczu w porcji, a beztłuszczowy poniżej 0,5 g. W produktach „light” jest o połowę mniej tłuszczu niż w zwykłych, ale często znacznie więcej cukru.
- SÓL: Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. A zjadając np. opakowanie chipsów, już pochłaniamy jej znacznie więcej! Nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, sprzyja nadciśnieniu, prowadzi do choroby wieńcowej i zaburzeń pracy nerek. Dlatego koniecznie zwracajcie uwagę na jej ilość w produktach. Często podawana jest zamiennie z sodem – 1 g sodu odpowiada ok. 2,5 g soli.
- CUKIER: Dopuszczalna dzienna ilość nie może przekraczać 5 łyżeczek, czyli ok. 30 g. Nadmiar szkodzi sercu, prowadzi do cukrzycy, próchnicy i nadwagi. Pamiętajcie, że wymienione w składzie produktu fruktoza, sacharoza, maltoza, glukoza i syropy to też cukier. 10 g w 100 g produktu oznacza, że zawartość cukru jest bardzo wysoka, 2-9 g średnia, a poniżej 2 g – niska. Produkt bez cukru zawiera mniej niż 0,5 g cukru.
Komentarze