Męczy was ciągłe ścieranie parapetów i okien pokrytych drobnych żółtym pyłkiem? Choć to może denerwować, warto docenić ten złocisty proszek, bo ma mnóstwo dobroczynnych właściwości dla całego organizmu. Sprawdźcie, co potrafi, a już nigdy nie będziecie go lekceważyć. To naturalny skarb zupełnie za darmo. 

Popularny żółty pył o cennych właściwościach

Wszyscy znamy tę żółtą mączkę z podwórka, ale nie każdy zastanawia się, czym w ogóle ona jest. Tymczasem to nic innego jak pyłek sosnowy, produkowany przez męskie kwiatostany sosny. Choć często traktujemy go jako "brud" to w medycynie chińskiej stosuje się go na niemal każdą przypadłość. Wszystko za sprawą jego cennego składu, gdyż znajdziemy w nim mnóstwo witamin, minerałów. Są to przede wszystkim witaminy D, C, E oraz te z grupy B, a także cynk, żelazo, selen czy miedź. Ponadto pyłek sosny obfituje też w cenne aminokwasy, flawnoidy, fitosterole i liczne olejki eteryczne. Taki bogaty skład sprawia, że ten naturalny złocisty proszek przynosi wiele korzyści dla zdrowia, urody i nastroju.

Pyłek sosnowy - właściwości

  • ma działanie wykrztuśne,
  • wzmacnia odporność,
  • poprawia kondycję skóry,
  • wygładza zmarszczki i uelastycznia cerę,
  • łagodzi trądzik i wypryski,
  • ułatwia gojenie się ran i oparzeń,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • łagodzi stres i zmęczenie,
  • wspomaga odchudzanie,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • wspomaga gospodarkę hormonalną,
  • poprawia wydolność i wytrzymałość fizyczną.

Jak i kiedy zbierać pyłek sosny?

Aby skorzystać w tych wszystkich właściwości, należy wybrać po pyłek się do lasu w maju i na początku czerwca. Aby zebrać ten cenny proszek, musimy tylko znaleźć niską sosnę, ale nie należy zrywać jej pylących kwiatów, a po prostu włożyć je do słoika, a następnie ostrożnie strzepać z nich złocisty pyłek.

Pyłek sosny - stosowanie

Pyłek sosny często rozpuszcza się w mleku lub dodaje do miodu. To zdecydowanie najprostsza forma spożycia tego produktu, jednak można też przygotować z niego świetną nalewkę. 

Należy jednak zaznaczyć, że przy wszystkich korzyściach płynących ze spożywania pyłku, nie powinny przyjmować go kobiety w ciąży oraz karmiące, a także dzieci i młodzież poniżej 20. roku życia, ze względu na wpływ na pracę gospodarki hormonalnej. Ponadto ostrożność muszą zachować również alergicy, ze względu na możliwość wystąpienia uczulenia.