Ta przyprawa to popularny składnik kuchni polskiej, więc wszyscy ją dobrze znamy. Mało kto wie jednak, że warto ją pić również w formie naparu. Zobaczcie, co się stanie, gdy będziecie regularnie popijać taką herbatkę. Na efekty nie będziecie musieli długo czekać.

Co pić, aby cieszyć się zdrowiem?

Zielona herbata oraz napary z pokrzywy, mięty czy rumianku często goszczą w naszych kubkach z uwagi na dobroczynny wpływ na zdrowie. Mało kto wie jednak, że tanią i skuteczną herbatkę można przygotować z pewnej popularnej przyprawy, którą często wykorzystujemy do zup, mięs i sosów. Chodzi o lubczyk, który zarówno w formie świeżej, jak i suszonej, ma genialne właściwości zdrowotne. Można więc kupić pęczek jego zielonych łodyżek, ale równie dobrze sprawdzi się najzwyklejszy suszony lubczyk, który stosujemy zwykle jako przyprawę. Wystarczy zalać go wrzątkiem, aby stworzyć fantastyczny prozdrowotny napar. 

Właściwości lubczyku

Na co pomaga herbatka z lubczyku? Ten niepozorny napar ma szereg dobroczynnych właściwości, dzięki którym zwalcza wiele problemów zdrowotnych.

  • poprawia trawienie,
  • pobudza apetyt,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • łagodzi uporczywe migreny,
  • działa wykrztuśnie,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie,
  • łagodzi bóle mięśni,
  • pomaga w leczeniu infekcji pęcherza,
  • przynosi ulgę przy bólach menstruacyjnych.

Jak pić lubczyk?

Aby przygotować ten cenny napar, wystarczy zalać 1 łyżeczkę suszonego lubczyku szklanką wrzątku, a następnie przykryć naczynie i odstawić je na 20 minut, aby herbatka mogła się zaparzyć. Po tym czasie przecedzamy napój przez sitko i gotowe. Pijemy 1-2 szklanki dziennie o dowolnej porze.

Należy jednak zaznaczyć, że nie powinny pić go kobiety w ciąży, ze względu na jego właściwości rozkurczające. Oprócz tego ostrożne muszą być także osoby wrażliwe na kwas glutaminowy.