Czym pachną Święta?
Przedświąteczne przygotowania to prawdziwy festiwal roznoszących się po całym domu zapachów. Dochodzące w piekarniku potrawy kuszą aromatami, pobudzając apetyt już samym zapachem. Wiele potraw, swój niepowtarzalny aromat zawdzięcza jednemu, niepozornemu składnikowi - świeżym ziołom. Mięsna pieczeń o zapachu majeranku, ryba z nutą świeżego koperku czy pasztet pachnący rozmarynem - okazuje się, że świąteczne menu to prawdziwy wachlarz ziołowych smaków. Jak dobierać zieleninę do gotowania i dekorowania? Zobaczcie nasze pomysły na smakowite, a przy tym przepiękne świąteczne menu.
Domowy pasztet z nutą koperku
Jednym z obowiązkowych punktów programu na świątecznym stole jest pasztet. Wilgotny, kremowy i aromatyczny - taki pieczony pasztet pamiętamy z kuchni naszych mam i babć. Aby odtworzyć ten smak, po pierwsze, musimy wybrać dobrej jakości mięso. Możemy zdecydować się zarówno na wieprzowinę, jak i drób, ważne, aby mięso nie było zbyt chude, gdyż pasztet wyjdzie zbyt suchy. To właśnie tłuszcz nadaje mu wilgoci, dlatego warto dodać do mięsnej masy podgardle czy przerośniętą łopatkę wieprzową. Do pasztetu idealnie sprawdzi się też wątróbka czy boczek. Najsmaczniejszy będzie pasztet mieszany, z różnych gatunków mięs. Innym niezbędnym składnikiem są zioła, które nadają wyjątkowego aromatu. Suszone lub świeże zioła będą nie tylko wspaniałą przyprawą, ale i piękną ozdobą gotowego pasztetu. Aby mieć gwarancję dobrego smaku i pięknego wyglądu ziół, warto wybierać te ekologiczne, uprawiane na naturalnym podłożu od polskiej marki Baziółka. Zioła te są wolne od pestycydów i chemicznych dodatków, dzięki czemu mają wyjątkowo intensywny smak, a przy tym pełnię wartości odżywczych. Do pieczonego pasztetu idealnie sprawdzą się koperek lub natka pietruszki. Świetną ozdobą gotowego pasztetu będzie także gałązka rozmarynu, zapieczona na jego wierzchu. Taka naturalna dekoracja wygląda przepięknie i dodatkowo aromatyzuje pasztet.
Rozmarynowy wieniec drożdżowy
Święta to także czas pysznych domowych ciast, wśród których prym wiodą serniki i makowce. Jednak ciasto drożdżowe to nie tylko makowiec i możemy z niego przygotować coś równie pysznego, a znacznie bardziej efektownego. Mowa o drożdżowych warkoczach i wieńcach świątecznych. Te piękne wypieki robi się w mgnieniu oka, a wyglądają obłędnie. Klasyczne drożdżowe ciasto wystarczy uformować na kształt koła, lub zapleść w fantazyjny warkocz. Następnie pieczemy je dokładnie tak samo jak zwykłą drożdżówkę. Aby taki drożdżowy wieniec nabrał jeszcze więcej świątecznego wdzięku, warto ozdobić go białym lukrem, świeżą żurawiną oraz gałązkami rozmarynu lub mięty. Najlepiej od razu zaopatrzyć się w całą doniczkę świeżej mięty Baziółka i podać smakowity drożdżowy wieniec w towarzystwie filiżanki miętowej herbaty.
Pieczeń świąteczna pachnąca majerankiem
W przedświątecznym czasie z piekarnika unoszą się zapachy nie tylko słodkich ciast, ale i aromatycznych mięs. Tradycyjna pieczeń to coś, bez czego wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego biesiadowania. Dobrze wypieczone, kruche mięso, doprawione rozmaitymi przyprawami dosłownie rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika ze stołu. Jak przygotować taką świąteczną pieczeń? Podstawą jest odpowiednia marynata, w której mięso będzie leżakowało przez długi czas. Aby nabrało wyjątkowego smaku i kuszącego zapachu i tym razem niezbędne są zioła. Do czerwonego mięsa najlepiej pasować będą rozmaryn, majeranek bądź tymianek. Wybierając zioła od marki Baziółka, wolne od sztucznych nawozów, mamy pewność, że mięso dokładnie przejdzie aromatami, a nie chemicznymi substancjami. Taka mięsna pieczeń to świetne rozwiązanie nie tylko na obiad, ale także na kolejne dni świąt. Upieczone mięsa doskonale sprawdzą się także na zimno, skrojone w plastry.
Ryby otulone oregano
Myśląc o świątecznych potrawach, nie sposób nie wspomnieć o rybach. Mimo iż na stole króluje karp i śledzie, w świątecznych jadłospisach coraz częściej pojawiają się także sandacz, pstrąg, a nawet łosoś. Pieczona ryba to zdrowa i nieco lżejsza alternatywa dla mięsnych, ciężkostrawnych dań. Niezależnie od tego, który gatunek wybierzemy, do przygotowania każdej ryby potrzebne będą przyprawy i zioła. Aby wydobyć pełnię smaku z delikatnego rybiego mięsa, niezbędne będą świeże oregano oraz koperek. Do tego wystarczy już tylko odrobina soku z cytryny i smakowita ryba gotowa!
Czujesz miętę do herbaty?
Świąteczne przysmaki warto popić czymś równie smakowitym, dlatego na bożonarodzeniowych stołach niezbędne są także wyjątkowe napoje. W tym magicznym czasie największą popularnością cieszą się zimowe herbatki, pełne korzennych przypraw. Po obfitej uczcie doskonale sprawdzą się także napary ziołowe, które przyniosą ulgę naszym żołądkom. Herbatka ze świeżej mięty doskonale łagodzi przykre objawy przejedzenia i poprawia trawienie. Innym pomysłem na świąteczny napój są wszelkiego rodzaju grzańce, zarówno te herbaciane, jak i alkoholowe na bazie wina czy piwa. Wystarczy kilka goździków, odrobina imbiru, cynamonu i gałązka świeżego rozmarynu, aby cieszyć się nie tylko przepysznym smakiem grzańca, ale i obłędnym aromatem, unoszącym się w całym domu. Zioła Baziółka nie zawierają chemicznych substancji i pestycydów, a ekologiczna uprawa sprawie, że zachowują maksymalnie dużo dobroczynnych witamin i minerałów, dlatego możemy bez obaw przygotowywać z nich lecznicze napary.
Święta Bożego Narodzenia to kilka dni, na które czekamy przez cały roku. Przeżywajmy więc ten wyjątkowy czas wszystkimi zmysłami. Napawajmy się magiczną świąteczną atmosferą, a także wyjątkowymi aromatami i smakami. Cieszmy się każdym kęsem i częstujmy aromatycznymi pysznościami swoich najbliższych. Życzymy sobie i Wam pysznych i pachnących Świąt Bożego Narodzenia!
Komentarze