Faworki i pączki to karnawałowe niezbędniki każdego łasucha. Jeśli jednak znudziły się wam już te tradycyjne wypieki, możecie przetestować coś nieco innego, choć równie pysznego. Poznajcie tę recepturę i koniecznie przetestujcie ją w swoich kuchniach, a gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.

Jak zrobić faworki inaczej?

Jeśli macie ochotę na spróbowanie czegoś nowego, jako karnawałowy deser przygotujcie tym razem taratuszki, czyli przysmak ze wschodu, który przypomina nasze faworki, choć ma zupełnie inną strukturę. Sam proces formowania ciasta i jego smażenia jest bliźniaczo podobny, jednak różnicę stanowi samo ciasto, z którego robi się te wschodnie faworki. W przeciwieństwie do kruchego i chrupiącego chrustu te słodkości są bowiem miękkie i pulchne jak chmurka. Wszystko dlatego, że ciasto na tartuszki przygotowuje się na bazie kefiru i sody. Zobaczcie, jak zrobić to krok po kroku.

Przepis na faworki na taratuszki

Składniki:

  • 400 g kefiru
  • 1 jajko
  • 550 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 60 g masła
  • 40 g cukru
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Mąkę i sodę przesiewamy przez sito do miski. Wbijamy jajko i dosypujemy cukier i sól. 
2. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie je studzimy i razem z kefirem dolewamy do reszty składników.
3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy na stolnicę i ręcznie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczkę i zostawiamy na 30 minut. 
4. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkujemy. Następnie wycinamy paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek nacinamy na środku i przekładamy ciasto przed otwór, aż stworzy kokardkę. 
5. Olej rozgrzewamy w dużym garnku o grubym dnie. Kiedy porządnie się rozgrzeje, wrzucamy do niego uformowane faworki i smażymy je na złocisty kolor z każdej strony.