Nazwa pochodzi od słowa vinaigre, czyli ocet; bo kwaśny smaczek jest podstawa tego sosu. Może to być praktycznie każdy ocet. Sprawdzi się ocet jabłkowy, ocet winny albo ocet balsamiczny. Jeśli nie lubisz lub nie tolerujesz octu, możesz użyć soku z cytryny. Drugim ważnym składnikiem są dodatki smakowe. Tu możemy puścić wodze fantazji. Podstawowymi dodatkami jest sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony), a także czosnek i zioła. Winegrety „lubią” bazylię, tymianek, estragon, oregano, które w połączeniu z czosnkiem tworzą bazę ziołowego sosu. Często dodajemy do niego także musztardę, a ponieważ jest ich wiele, może to być twoja ulubiona (francuska, rosyjska, sarepska). Ciekawym dodatkiem jest miód, który łączy się z musztardą i octem w oryginalny, aksamitny, słodko-kwaśny smak.

Do zieleniny, sera lub mięsa

Komponując sos, weź pod uwagę do czego go użyjesz. Jeśli są to same zielone sałaty i warzywa, praktycznie każdy dodatek do bazy się sprawdzi. Do sałat z serami dobrym smakowo dodatkiem będą pokruszone orzechy włoskie. Mięsnej sałatce nieco pikantności doda sos z odrobiną chili lub posiekanej świeżej, ostrej papryczki. Do winegretu możesz także dolać trochę soku owocowego, dodać posiekanych świeżych owoców, startą skórkę z cytryny lub limonki, kapary, oliwki, odrobinę alkoholu.

W jakich proporcjach i kolejności?

Proporcje octu do oliwy powinny wynosić 1:3, czyli np. na 50 ml octu dajemy 150 ml oliwy (lub oleju). Oliwę (lub olej) dodajemy zawsze na końcu. Najlepiej sos winegret zrobić w sporym słoiku z zakrętką: wlewamy ocet, dokładamy dodatki smakowe i na końcu, powoli mieszając, dolewamy olej (oliwę). Zakręcamy i potrząsamy energicznie słoikiem. Warto zrobić od razu więcej sosu; można przechowywać go w lodówce.

 

  * Jeśli lubisz słodkawy smak, dodaj do sosu winegret miód, ale nigdy nie dodawaj cukru

  * Nie rozcieńczaj sosu wodą

  * Oliwę do sosu dodaj dopiero wówczas, kiedy wszystkie dodatki smakowe całkowicie rozpuszczą się w occie

  * Sałaty o delikatnych liściach polej sosem tuż przed podaniem

źródło: NajMagazyn