Chefowie z warszawskiej restauracji N31 na co dzień polecają potrawy kuchni polskiej z międzynarodowymi akcentami, podane w oryginalny sposób. Najwyższej jakości produkty i niebanalne połączenia smakowe są odzwierciedleniem pasji, z jaką tworzą dania. Z okazji świąt Bożego Narodzenia, chef Robert Sowa i chef Tomasz Karolak opowiedzieli nam o swoich smakach na święta i podpowiadają praktyczne wskazówki.

Z 12 wigilijnych dań najbardziej lubię…
Chef Robert Sowa: 
Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzia z przyprawami korzennymi. Sam komponuję swoją autorską mieszankę z gorczycy, pieprzu, goździków, ziela angielskiego, ze szczyptą cynamonu i potem ucieram, w moździerzu ze słodką cebulą, szczypiorkiem i olejem lnianym. Dodaje również miód wielokwiatowy, ale też musztardę francuską. Lubię mięsistego i tłustego śledzia, którego do restauracji sprowadzam z Niemiec, więc o zakup na domową wigilię nie muszę się martwić.

Nie wyobrażam sobie słodkiej gwiazdki bez…
Chef Robert Sowa: 
Słodkość moich świąt to oczywiście deser, który podobno jada się w wigilię, po to by mieć zapewnione szczęście przez następny rok. Aromatyczna kutia, czyli połączenie gotowanej pszenicy z makiem, bakaliami, miodem, kandyzowaną skórką z pomarańczy i wanilią. Ja do swojej dodaję nieco rumu i trochę fig, które bardzo lubię.

Mój patent na wigilijny klasyk...
Chef Robert Sowa: Grzyby w mojej kuchni świątecznej to obowiązkowy temat, od wigilii poprzez dwa świąteczne dni. Przygotowuję sos z grzybami leśnymi z kilkoma suszonymi pomidorami, pachnący gałką muszkatołową z czosnkiem i odrobiną wina. Dodaje do niego nieco serka mascarpone, dzięki czemu jest bardzo kremowy. Podaję go z karpiem pieczonym, pierożkami z kapustą lub kluskami, a w kolejne dni to doskonały dodatek do mięs. Obowiązkowy dodatek do sosu to świeżo siekany koperek.

Z 12 wigilijnych dań najbardziej lubię…
Chef Tomasz Karolak: Pierogi, pierogi, pierogi... z kapustą i grzybami, które zawsze robi mama. Farsz to tradycja rodzinna, grzyby muszą być przyprawione pieprzem, a kapusta najlepszej jakości od zaprzyjaźnionego rolnika. Uwielbiam obsmażone, bo są wtedy chrupiące, do tego karmelizowana cebulka i mogę jeść je przez całe święta.

Nie wyobrażam sobie słodkiej gwiazdki bez…
Chef Tomasz Karolak: Nie wyobrażam sobie świątecznej uczty bez makowca! Ale musi być mało ciasta, za to duża ilość maku i miodu. Tradycyjnie robimy go w domu w wigilię, dzięki czemu na kolacji jemy jeszcze ciepły placek- a taki lubię najbardziej.

Mój patent na wigilijny klasyk...
Chef Tomasz Karolak: Barszcz nastawiam wcześniej, zawsze zaczynam od mocnego zakwasu, dużo buraków, dużo czosnku, kopru, chrzan, dużo czarnego pieprzu w ziarnach, liść laurowy. Do barszczu dodaje też maliny i pomarańcze, dzięki czemu jest słodki i pikantny jednocześnie.