Jamie Oliver - Wege

Najnowsza propozycja od brytyjskiego szefa kuchni, który zrewolucjonizował jadłospis niejednej rodziny w Wielkie Brytanii i na świecie. Jamie Oliver podkreśla, że ta książka rodziła się w jego głowie od dawna, a jej pisanie było długoletnim procesem. Zbierał nie tylko receptury, które są zgodne z jego stylem gotowania, ale też inspirował się, jak kuchnie świata wykorzystują w praktyce warzywa, kasze czy strączki. To tytuł nie tylko dla wegan - jarosze od święta będą zachwyceni, jakie dania obiadowe i inne propozycje można zrobić bez użycia mięsa w kuchni.

Vege słodkie na co dzień i na święta

Natalia Krupska - weganka, blogerka - proponuje wegańskie ciasta i inne słodkości, które warto przygotować na co dzień i na święta. Autorka zgrabnie porusza się po cukierniczym świecie, udowadniając, że przepisy bez jajek czy śmietany kremówki mogą się udać, a efekt smakiem dorównuje klasycznym propozycjom na słodko. W książce znajdziemy podpowiedzi, jak zrobić klasyki np. tofrunik królewski, keks czy wegański blok czekoladowy. Są też dedykowane receptury na Wielkanoc, Boże Narodzenie i fit przepisy.

Przystanek Cisna. Kuchnia wege w sercu Bieszczad

Katarzyna Rozmysłowicz zabiera nasz do swojej wege kuchni w sercu Bieszczad. Cisna, mała górska miejscowość, to jej zakątek pełen smaków, zapachów i pięknych widoków. I choć droga do własnego pensjonatu wśród pól i lasów nie była prosta, to obecnie autorka wraz z rodzina prowadzi wyjątkowe miejsce o wdzięcznej nazwie Przystanek Cisna. To lokacja, która pozwoli nie tylko odpocząć od zgiełku miasta, ale też nacieszyć się regionalnymi pysznościami. Tych nie zabraknie w książce! Pasta z czerwonej fasoli, bakłażan zapiekany w ziołach czy ogórki z orientalną nutą to tylko mały wstęp do wszystkich wege przepisów. Premiera: 16.10.2019.

Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta

Alicja Rokicka wraca z kolejną porcją pomysłów na wegańskie dania. Temat wegańska kuchnia Wegan Nerd nie tylko na święta już pojawił się na naszej stronie, ale tym razem autorka zebrała wszystkie swoje topowe przepisy w jednym miejscu. Jest więc seler jak ryba po grecku czy wegański piernik - pod kątem świąt Bożego Narodzenia, ale przystawki i przekąski, ciasta i desery w wersji roślinnej z tego tytułu na pewno sprawdzą się na uroczystościach i świątecznych okazjach z rodziną. Premiera: 30.10.2019.

Happy Food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć

I na koniec nowość wydawnicza, która nie jest w 100 procentach oparta na bezmięsnych daniach, ale jej autorzy podkreślają istotną rolę warzyw w naszej diecie i zrównoważone rolnictwo. Niklas Ekstedt i Henrik Ennart podkreślają, jak ważna jest jedność z naturą i świadome podejście do tego, co znajduje się na naszym talerzu. Prawidłowa flora jelitowa to nie tylko dobry wynik po wizycie u lekarza, ale dobre samopoczucie na co dzień. W kwestii roślin autorzy "Happy food 2.0" podkreślają, że warto stawiać na warzywa z różną zawartością błonnika i pełne zboża. Hasło "Jesteś tym, co jesz" po lekturze nabiera jeszcze mocniejszego wyrazu! Premiera: 18.09.2019.