Bawełniane ściereczki, które służą wam latami, właśnie kończą swój żywot? Nie musi tak być. Poplamione i szpetne szmatki można w łatwy sposób doczyścić tak, aby zachwycały swoim pięknem jak pierwszego dnia. Nie używajcie drogich wybielaczy, które nie są obojętne dla waszego zdrowia. Wystarczy ten niewinny patent, który w kilka minut przywróci im dawny blask. Poniżej znajdziecie ściągę krok po kroku.
Co zrobić, aby zeszły plamy z kuchennych ściereczek?
Nie możecie doprać ścierek z plam po ketchupie, sosu, oleju czy innych resztek? Nie załamujcie się, wystarczy kilka chwil, a będą jak nowe. Postępujcie zgodnie z tą metodą:
- Wybraną ścierkę zamoczcie i natrzyjcie mydłem w płynie lub tym w kostce. Dobrze sprawdzi się też szare mydło.
- Następnie umieśćcie w torbie plastikowej, nie zamykając jej szczelnie.
- Włóżcie do mikrofalówki na około 1,5 minuty, używając średniej mocy.
- Po tym czasie wyciągnijcie ścierkę za pomocą szczypiec.
- Będzie wilgotna i bardzo gorąca, dlatego najlepiej nie wykorzystywać do tego rękawic kuchennych. Inaczej jest w przypadku tych silikonowych.
- Wypłuczcie w czystej wodzie i osuszcie. Będzie czysta, jak nowa.
- Wykonajcie czynność dwukrotnie, jeżeli zajdzie taka potrzeba.
Porada
W przypadku prac kuchennych najlepiej sprawdzają się ściereczki w pełni bawełniane, które chłoną wilgoć i wszelkie zanieczyszczenia. Te wykonane z mikrofibry muszą być bardzo dobrej jakości, w przeciwnym wypadku jedynie rozmazują płyny na powierzchni blatu czy kuchenki. Jeszcze przed pierwszym użyciem zawsze wypierzcie ścierki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dopiero wtedy przędza bawełniana będzie odpowiednio wchłaniała wodę.