Bawełniane ściereczki, które służą wam latami, właśnie kończą swój żywot? Nie musi tak być. Poplamione i szpetne szmatki można w łatwy sposób doczyścić tak, aby zachwycały swoim pięknem jak pierwszego dnia. Nie używajcie drogich wybielaczy, które nie są obojętne dla waszego zdrowia. Wystarczy ten niewinny patent, który w kilka minut przywróci im dawny blask. Poniżej znajdziecie ściągę krok po kroku.

Co zrobić, aby zeszły plamy z kuchennych ściereczek?

Nie możecie doprać ścierek z plam po ketchupie, sosu, oleju czy innych resztek? Nie załamujcie się, wystarczy kilka chwil, a będą jak nowe. Postępujcie zgodnie z tą metodą:

  1. Wybraną ścierkę zamoczcie i natrzyjcie mydłem w płynie lub tym w kostce. Dobrze sprawdzi się też szare mydło.
  2. Następnie umieśćcie w torbie plastikowej, nie zamykając jej szczelnie.
  3. Włóżcie do mikrofalówki na około 1,5 minuty, używając średniej mocy.
  4. Po tym czasie wyciągnijcie ścierkę za pomocą szczypiec.
  5. Będzie wilgotna i bardzo gorąca, dlatego najlepiej nie wykorzystywać do tego rękawic kuchennych. Inaczej jest w przypadku tych silikonowych.
  6. Wypłuczcie w czystej wodzie i osuszcie. Będzie czysta, jak nowa.
  7. Wykonajcie czynność dwukrotnie, jeżeli zajdzie taka potrzeba.

Porada

W przypadku prac kuchennych najlepiej sprawdzają się ściereczki w pełni bawełniane, które chłoną wilgoć i wszelkie zanieczyszczenia. Te wykonane z mikrofibry muszą być bardzo dobrej jakości, w przeciwnym wypadku jedynie rozmazują płyny na powierzchni blatu czy kuchenki. Jeszcze przed pierwszym użyciem zawsze wypierzcie ścierki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dopiero wtedy przędza bawełniana będzie odpowiednio wchłaniała wodę.