Warto pamiętać, żeby do trendów podchodzić z przymrużeniem oka. Z pewnością nie znajdziemy ich w każdej restauracji czy kawiarni, ale ich znajomość pozwoli nam na kulinarne eksperymenty również we własnej kuchni – dobrze wiedzieć, co w trawie piszczy.
Trendy w jedzeniu na 2018 rok. Zaskoczeni?
Oj, potrafią nas zaskoczyć. Przed nami sporo nowinek - w tym roku na stołach zagościć mają grzybowe latte, kiszonki oraz sproszkowane superfoods. Czego jeszcze możemy się spodziewać?
Fot. Shutterstock
Zobacz także
Wegetariański obiad
Kuchnia roślinna jest coraz popularniejsza. Można ją z powodzeniem stosować przez cały rok. Oto nasze pomysły na wegetariański obiad.
Antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni
Mięsożercy dobrze znają ten kawałek – odpowiednio przygotowany antrykot wołowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Potwierdza to Piotr Szczęsny, ekspert z Mięsny Deli & Bistro, charakteryzując dla nas tę część wołowiny. Oto najważniejsze zasady, które sprawią, że antrykot wyjdzie wyśmienicie.
Pieczone mięsa - schab, karkówka, boczek i nie tylko
Pieczone mięso jest aromatyczne i delikatne w smaku, a chrupiącą skórkę często podkradamy z półmiska. Do tego mięso pieczone możemy zjeść nie tylko na obiad. Mięso z piekarnika będzie świetnym dodatkiem do kanapek, a nawet jako przystawka podczas rodzinnych spotkań. Warto pamiętać, że mięso pieczone na święta może mieć więcej wyszukanych dodatków niż mięso pieczone na obiad. Z pewnością może ograniczyć nas tylko wyobraźnia! Zebraliśmy przykładowe przepisy na mięso pieczone oraz zdradzamy kilka istotnych wskazówek na udane pieczyste.
Yuba - wegetariański zamiennik kurczaka, czyli co jedzą wegetarianie
Dieta wegetariańska nie uwzględnia czerwonego mięsa oraz drobiu. Co zatem jedzą wegetarianie, którzy np. z powodów ideologicznych zrezygnowali z tych produktów, ale lubią smak np. kurczaka? Specjalnie dla nich powstała yuba, czyli specjalnie przygotowana skórka z tofu.
Komentarze