Lekki, pyszny i piękny! Idealne ciasto na święta. Sprawdźcie przepis na tort makowy bez pieczenia!
Tort makowy bez pieczenia - składniki:
Spód:
- 60 g herbatników
- 2 łyżki stopionego masła
- łyżka mleka
Masa serowa:
- 250 g serka mascarpone
- 150 g gotowej masy makowej
- łyżka mielonych migdałów
- 500 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
- 1/2 szklanki kremówki
- 150 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Tort makowy bez pieczenia - przygotowanie
1. Ciastka na spód zmiksować. Połączyć z masłem i mlekiem. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Schłodzić.
2. Serek zmiksować z masą makową i migdałami. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku. Wlać do śmietany i krótko zmiksować. Całość połączyć z masą makową i ułożyć na spodzie. Wstawić na 4 godziny do lodówki.
3. Kremówkę ubić. Osobno zmiksować mascarpone z cukrem pudrem. Miksując, dodawać po łyżce kremówkę. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej i ozdobić nim tort.
BBS Studio