Tort kanapkowy to wymarzony przysmak dla wielbicieli kanapek. Dostają tu dokładnie to, co lubią – miękki chleb, smaczne pasty i chrupiące warzywne dodatki. Nic tylko jeść!

Tort kanapkowy – szwedzki specjał

Tort kanapkowy wygląda tak jak brzmi – imponująco. To o tyle nietypowe, że w przeciwieństwie do swoich słodkich odpowiedników, nie wymaga dużo pracy, by efekt był znakomity. Tego typu wytrawny tort pochodzi ze Szwecji. Szwedzki tort kanapkowy, czyli Smörgastarta lub Smörgascake to nic innego jak piętrowa kanapka. Jak wiemy, Skandynawowie uwielbiają kanapki, zwłaszcza te otwarte – niech nie zwiedzie was ich prosty wygląd, do ich kompozycji, jeśli chodzi o smaki i tekstury, przykłada się ogromną wagę.

Nic więc dziwnego, że w to właśnie w tym kraju wymyślono tort kanapkowy. Szwedzi tworzą ze swoich wytrawnych tortów prawdziwe dzieła sztuki, fantazyjnie je dekorując, do czego i my namawiamy – ogranicza nas tylko własna wyobraźnia!

Tort kanapkowy – pyszny na śniadanie

Tort kanapkowy w klasycznej wersji składa się z naprzemiennych warstw chleba i past. Najlepszym wyborem będzie kupno chleba tostowego, pokrojonego w jednakowej grubości kromki. Jeśli chcemy, by nasz tort był wyjątkowo delikatny, odcinamy od kromek skórki. Nie musimy jednak tego robić – i tak przełożone pastami nieco zmiękną.

Przepis na tort tostowy jest bardzo łatwy. W kwestii past mamy dowolność. Każda warstwa powinna być jednak inna, może tez mieć inny kolor, co dodatkowo wzmocni efekt wizualny. Pasty możemy zmiksować na gładko lub w jednej lub dwóch warstwach pozostawić większe kawałki, np. łososia czy ogórka. Podstawą past jest zwykle kremowy serem. Dodajmy do niego ulubione składniki, takie jak suszone pomidory, zioła, szczypiorek czy łososia. W Szwecji często bazę stanowi pasta jajeczna z majonezem, do której dodaje się np. wędliny, sery czy krewetki. Tort z chleba tostowego możemy urozmaicać dodając do poszczególnych warstw nieco chrzanu lub ostrej musztardy.

Tort chlebowy warto ozdobić przed podaniem na stół. Możemy posmarować go serkiem i udekorować świeżymi warzywami lub plasterkami szynki czy łososia. Przed zaserwowaniem tort powinien się dobrze schłodzić, dzięki czemu wszystkie smaki ładnie się połączą. Tort kanapkowy możemy przygotować w okrągłej formie lub w keksówce – kroimy go tak jak ciasto. Inną opcją jest przygotowanie mini tortów, wielkości pojedynczej, piętrowej kromki chleba.

Tort kanapkowy jemy na zimno, może stanowić więc główny element stołu z przekąskami w stylu plasterków wędlin, marynowanych warzyw czy faszerowanych jajek. Świetnie sprawdzi się także jako potrawa na śniadanie wielkanocne.