Topinambur - warzywo odkryte na nowo

Topinambur, znany także jako karczoch jerozolimski, ziemna gruszka lub słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej. Ostatnia nazwa dobrze określa jego wygląd - część naziemna to bowiem łodygi z żółtym kwiatostanem jak u słonecznika, a część podziemna to obfite bulwy. Łatwa w uprawie roślina na fali odkryć geograficznych w XVII wieku dotarła do Europy, gdzie stała się konkurencją dla ziemniaka. Jak donoszą niektóre źódła, jego nazwa nawiązuje do plemienia, które go uprawiało, mianowicie Topinamboore. W Polsce topinambur uprawiany jest od ok. 1700 roku - obecnie dominują dwie odmiany tego warzywa. Pierwsza to Albik, czyli białe bulwy przypominające maczugi, natomiast druga to Rubik, o charakterystycznym fioletowym odcieniu, nieregularnym, owalnym kształcie. Na świecie popularne są też odmiany pomarańczowe i czerwonawe. Sezon na topinambur, podobnie jak na inne warzywa korzeniowe, trwa od października do początku wiosny. Będzie idealny do jesiennio-zimowej diety. Szczególnie, że topinambur to nie tylko smaczne, ale i wartościowe warzywo.

Właściwości i kaloryczność topinamburu

Topinambur zawiera sporo mikroelementów i witamin - dostarcza m.in. witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, a także witaminy B1 wspierającej układ nerwowy. Jeśli chodzi o kaloryczność, topinambur w 100 g zawiera 73 kalorie (kcal). Ze względu na zawartość błonnika polecany jest osobom zmagającym się z nadmiarem kilogramów i zaparciami. Topinambur do jadłospisu mogą włączyć także diabetycy - topinambur zawiera bowiem inulinę, czyli substancję normującą poziom cukru. Ta sama substancja wspomaga pracę układu trawienia. Ze względu na zawartość potasu, topinambur powinien znaleźć się w menu w profilaktyce chorób serca i tętnic.

Topinambur - przepisy i triki, jak jeść to warzywo

Topinambur w kuchni może być stosowany zamiennie z ziemniakami, ale ma przewagę nad dobrze znanymi kartoflami. Można go bowiem jeść na surowo lub bez obierania, a jedynie po dokładnym wyszorowaniu jak w przypadku młodych ziemniaków. Obrany topinambur szybko ciemnieje, dlatego, albo od razu go ugotujmy, albo skropmy wodą z dodatkiem soku z cytryny. Jak smakuje topinambur? Większość określa jego smak jak połączenie karczochów z pestkami słonecznika. Niektórzy smakosze dodają, że ma nutę grzybów i delikatny smak czosnku. Topinambur podany solo będzie idealny w formie przekąsek. Prosty i dość popularny przepis na topinambur to domowe pieczone chipsy z topinamburu. Warto jednak podać topinambur na obiad - zupa krem z topinamburu czy puree z topinamburu będzie oryginalnym i smacznym dodatkiem. Szczególnie, jeśli doprawimy warzywo świeżymi ziołami np. szałwią lub tymiankiem.