Wiele mówi się o tym, że kawa wypłukuje magnez, ale warto wiedzieć jakiego kalibru są to straty. Okazuje się bowiem, że kofeina rzeczywiście powoduje utratę tego pierwiastka, jednak jest ona ledwo zauważalna dla organizmu i żeby rzeczywiście zauważyć straty magnezu, musielibyśmy wypijać ponad 4 filiżanki czarnego naparu. Jest jednak inny bardzo popularny produkt, przez który tracimy magnez i nawet o tym nie wiemy. Sprawdźcie, czy przypadkiem nie kupujecie go regularnie.

Co utrudnia wchłanianie magnezu?

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że magnez wypłukują też napoje gazowane, szczególnie te o ciemnej barwie. Wszystko za sprawą zawartego w nich kwasu fosforowego, czyli bezbarwnej i bezzapachowej cieczy. Po spożyciu wiąże się ona z magnezem w przewodzie pokarmowym, tworząc nierozpuszczalne połączenie i blokując tym samym przyswajanie tego pierwiastka.

Gdy do tego dodamy jeszcze kofeinę, która również jest częstym składnikiem takich napojów, otrzymamy już podwójnie "wypłukującą" mieszankę. Jeśli więc macie objawy niedoboru magnezu, a wciąż raczycie się orzeźwiającymi napojami typu cola, to odstawienie kawy nic tu nie pomoże.

Co jeść, aby uzupełnić niedobór magnezu?

Napoje gazowane potrafią utrudnić właściwe dostarczanie tego pierwiastka, jednak zdecydowanie najczęstszymi przyczynami niedoborów magnezu są stres, zmęczenie i niewłaściwa dieta. Walkę o właściwe wyniki warto więc zacząć od zmiany nawyków i zwracania uwagi na zawartość talerza. Aby dostarczyć magnezu, wcale nie musimy sięgać po produkty z apteki. Wystarczy, że zadbamy o odpowiednie produkty w diecie. Wśród najbogatszych źródeł magnezu, jakie znajdziemy w kuchni, znajdują się między innymi:

  • kasza gryczana,
  • pestki dyni,
  • kakao,
  • orzechy, 
  • warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, natka pietruszki, koperek),
  • rośliny strączkowe (soczewica, bób, groch, fasola, soja),
  • ryby i owoce morza,
  • banany,
  • kukurydza,

Ważne jest jednak nie tylko to, co jemy, ale i jak to przygotowujemy. Ważne więc, aby owoce i warzywa z powyższej listy jeść na surowo, gdyż obróbka termiczna pozbawia je aż do 75% magnezu. Z kolei kaszę gryczaną najlepiej łączyć z białkiem zwierzęcym, gdyż wtedy pierwiastek znacznie lepiej się wchłonie.