Spis treści:
- Szarlotka z połówek jabłek z budyniem - kruche ciasto
- Szarlotka z połówek jabłek z budyniem - jogurtowe ciasto
Szarlotka z połówek jabłek z budyniem na kruchym cieście
Składniki:
- 5-6 jabłek typu Szara Reneta,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 2 szklanki mąki,
- kostka masła,
- 2 łyżki śmietany,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru lub innego słodziku,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka.
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Przepołów i odstaw do miski.
- Zmieszaj wszystkie pozostałe składniki i zagnieć szybko do powstania zgrabnej kuli.
- Przedziel na pół i odstaw na godzinę do lodówki.
- Zagotuj budyń z mlekiem zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Ciasto rozwałkuj na dwa płaty i przełóż na blachę do pieczenia wyłożona papierem.
- Ułóż w niewielkich odstępach jabłka i zalej letnim budyniem. Przykryj kolejną warstwą ciasta.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 60 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną lub lukrem cytrynowym.
Szarlotka z połówek jabłek z budyniem na jogurtowym cieście
Składniki:
- 5-6 jabłek typu Szara Reneta,
- 2 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- kubek jogurtu naturalnego,
- 2 szklanki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 opakowania budyniu waniliowego.
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Przepołów i odstaw do miski.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodaj jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem i wkładaj każde jabłko, które lekko natnij na wierzchu.
- Miejsca między jabłkami skrop gęstym budyniem, przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 60 minut.
- Sprawdź podczas pieczenia patyczkiem, czy wewnątrz jest już suche.
Komentarze