Przepis pochodzi z najnowsze książki "Dziewczyny z wypiekami", gdzie znajdziecie mnóstwo słodkich pyszności na 4 pory roku!
Tarta grudniowa - przepis
SKŁADNIKI (na około 15 porcji)
Migdałowe ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki migdałowej
- 2 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
Konfitura z malin i żurawiny:
- 200 g mrożonych malin
- 150 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki cukru
- 2 g pektyny
Ganache:
- 250 ml śmietanki
- 100 g białej czekolady
- 5 g żelatyny
Do dekoracji:
- świeża borówka leśna lub żurawina
- kilka gałązek rozmarynu
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub przy użyciu miksera planetarnego – końcówką w kształcie haka. Wylep formę do tarty o średnicy 25 cm, włóż do lodówki do całkowitego schłodzenia na około godzinę. Piekarnik nagrzej do 190°C, tryb termoobieg. Schłodzoną tartę po wyjęciu z lodówki nakłuj widelcem, piecz 25 minut. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.
Maliny i żurawinę zasyp cukrem na patelni i smaż konfiturę do momentu, aż maliny zmniejszą o połowę swoją objętość, a sok odparuje. Pod koniec smażenia dodaj pektynę i smaż jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia.
Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody. Śmietankę zagrzej w garnuszku. Czekoladę połam na małe cząstki. Do ciepłej śmietanki dodaj czekoladę, odczekaj chwilę, aby temperatury się wyrównały, wymieszaj rózgą, tak aby śmietanka z czekoladą idealnie się połączyły. W kąpieli wodnej lub mikrofali upłynnij żelatynę, dodaj do śmietanki z czekoladą. Odstaw do wystudzenia.
Na wystudzony spód od tarty nałóż warstwę konfitury. Na konfiturę wylej ganache. Ganache czekoladowy musi być lekko tężejący podczas wylewania. Udekoruj borówką lub świeżą żurawiną i gałązkami rozmarynu. Posyp odrobiną cukru pudru.
Komentarze