Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do zjedzenia czerwonych buraczków. Śmiało można zaryzykować stwierdzenie, że buraki czerwone to polskie superfood. Są warzywem bogatym w żelazo, potas, witaminy A, C i K. Buraki mają właściwości krwiotwórcze, pozwalają walczyć z oznakami zmęczenia oraz przeciwdziałają anemii. Buraki to także warzywo idealne dla osób zmagających się z podwyższonym ciśnieniem we krwi.

 

Jak upiec buraki - porady

Aby otrzymać doskonałe pieczone buraki, należy je umyć, osuszyć, oblać olejem i zawinąć w folię aluminiową. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 200° Celsjusza. Buraki należy piec przez około 30-50 minut. Do momentu, aż skórka będzie miękka a z piekarnika wydobywać się będzie słodki zapach. Buraków nie trzeba obierać, gdyż po upieczeniu będzie można łatwo z nich zdjąć skórkę. Długość czasu zależy od wielkości buraków oraz temperatury nagrzania piekarnika.

 

Co zrobić z pieczonymi burakami?

Upieczone buraki przydadzą się do zrobienia sałatki z dodatkiem fety i jeżyn. Natomiast buraczki z chrzanem będą smaczną surówką do niedzielnego obiadu. Chociaż surówka z buraczków i cebulą również znajdzie smakoszy. Jeśli zostanie więcej upieczonych buraków, warto z nich przygotować buraczki zasmażane z cebulką i jabłkiem. Takie buraki czerwone do obiadu zasmakują całej rodzinie. Warto zauważyć, że buraki z papryką również są wyśmienitą jarzynką do posiłku.

Sałatka ze śledziem i buraczkami stanie się przekąską na imprezę w gronie znajomych. Rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych buraków to kolejny przykład na wykorzystanie ich potencjału. Dzięki temu tradycyjna zupa z buraczków nabierze intensywniejszego smaku. Nie można zapomnieć o tradycyjnej ćwikle, czyli burakach połączonych z ostrym chrzanem.

Pieczone buraki doskonale smakują z dodatkiem korzennych przypraw np.: buraki z czerwoną cebulą i imbirem. Zaskoczyć może łączenie smaku pieczonych buraków z ususzonymi owocami czarnej porzeczki i winogronami. Buraki mogą mieć również bardziej wyszukaną odsłonę, gdy podamy je ziemniakami truflowymi, z octem z białego wina i kiełkami. Tak podane buraki z ziemniakami i kiełkami będą pożywną propozycją. Pieczone buraki staną się bazą dla carpaccio z buraków z wegańską ricottą. Możecie ją zabrać na szybki lunch w pracy lub fit przekąskę w ciągu dnia.