Owsianka na wodzie czy owsianka na mleku? Dodatki owocowe, a może wytrawne? Niezależnie od tego, jaki przepis na owsiankę wybierzemy, przyda się kilka podstawowych zasad. Liczy się nie tylko sama technika, jak gotować owsiankę, ale też wybór odpowiednich produktów.

Płatki na owsiankę - które wybrać?

W sklepach natrafimy na trzy rodzaje płatków owsianych:

  • płatki owsiane zwykłe, które powstają ze sprasowanych nasion owsa. Zawierają toksyczne dla człowieka fityniany, dlatego nie możemy podawać ich na surowo. Należy je odpowiednio ugotować
  • płatki owsiane górskie (moje ulubione), mocniej sprasowane od zwykłych płatków owsianych. Ten rodzaj możemy zjeść już na surowo, jako dodatek do koktajli lub na szybko, zalanych mlekiem.
  • płatki owsiane błyskawiczne, mocno przetworzone, drobno cięte nasiona owsa. Po zalaniu ciepłym lub zimnym płynem powstaje kleik. Idealnie sprawdzą się jako masa do zabawy dla dzieci

Owsianka bez owsa

Pod nazwą “owsianka” kryje się danie z płatków, ale niekoniecznie owsianych. Na sklepowej półce znajdziemy płatki jaglane, gryczane, z komosy ryżowej, ryżowe czy orkiszowe. To od nas zależy, które wybierzemy i które zasmakują nam najbardziej. Możemy je ze sobą łączyć tworząc nowe wariacje smakowe. Wybierając płatki gryczane, najpierw upraż je na suchej patelni, wydobędą swój orzechowy posmak. Płatki jaglane zagotuj na mleku z bananem i odrobiną wanilii to śniadaniowe odkrycie jest bardziej delikatne niż tradycyjny porridge z płatków owsianych oraz przypadnie do gustu wszystkim bezglutenowcom, ale też osobom, które nie są na diecie bez glutenu.

Nocna owsianka, czyli nastaw na noc, rano śpij dłużej

Nocna owsianka to błogosławieństwo dla wszystkich śpiochów. Wybierając tę metodę pamiętaj, że płatki „wciągną” cały płyn, więc powiększ proporcje. Ugotowane płatki przełóż do słoiczka i wstaw na noc do lodówki. Rano odgrzej lub zjadaj na zimno z ulubionymi dodatkami. Takie szybka owsianka na śniadanie jest sycąca i dostarczy nam potrzebnej energii na nadchodzący dzień.

Owsianka kocha dodatki i…

... potrzebuje smakowitych towarzyszy. Przyjmie (prawie) wszystkie dodatki. Obowiązkowo spróbuj połączenia masła orzechowego dodanego do masy z płatków i karmelizowanych orzeszków z gruszką. W sam raz na zimowe poranki sprawdzą się rozgrzewająca wersja z cynamonem i imbirem z dodatkiem kwaśnego jabłka. Latem skomponuj owsiankowy bowl: pokrojone świeże owoce, prażone ziarna, morwę, nasiona chia, konopie, a to wszystko z dodatkiem syropu klonowego z miętą - magia.

Wytrawne blaski owsianki

Owsianka nie musi być zawsze na słodko. Wytrawna owsianka z ziołowym pesto, prażonymi ziarnami i łyżką ricotty smakuje wybornie, a ta w wersji z kozim serem z tymiankiem i zapieczony w piecu, z dodatkiem lawendowego miodu tworzą połączenie idealne.

Zdrowotne właściwości owsianki

Płatki owsiane dostarczają potasu, który korzystnie wpływa na nasze ciśnienie, oraz magnezu, który zapobiega skurczom mięśni i pomaga łagodzić skutki stresu. Zawierają także żelazo oraz cynk, który wspiera procesy odnowy i regeneracji organizmu. Nie tylko poprawiają naszą pamięć, ale i przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu czy rozdrażnieniu. Owies zawiera substancje działające antydepresyjnie i likwiduje zły nastrój. Owsianka jest bogatym źródłem błonnika, stabilizuje poziom cukru we krwi, a także zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Jedzenie owsianki zmniejsza ryzyko niewydolności serca, chorób sercowo-naczyniowych oraz obniża poziom cholesterolu.

Jak zrobić owsiankę - 2 sprawdzone przepisy

Nocna owsianka kokosowa z gorzką czekoladą

  • 200 g płatków owsianych górskich ekologicznych
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki prażonych wiórek kokosowych
  • 8 kostek gorzkiej czekolady

Zagotuj płatki na mleku z dodatkiem wody, miodu i soli.(dla leniwych zalej płatki ciepłym mlekiem z przegotowaną wodą z miodem i solą, płatki nasiąkną przez noc) Upraż wiórki kokosowe na suchej patelni. Teraz zrobimy przekładańca - ciepłą masę owsianą przełóż do słoika (⅓ całości) nałóż część czekolady i wiórki, następnie znowu masę owsianą i powtarzaj proces. Wystudzone przełóż do lodówki. Rano dodaj ulubione owoce.


fot. Justyna Lenart

Kremowa owsianka chałwowa

  • 200 g płatków owsianych górskich ekologicznych
  • 100 g płatków gryczanych
  • 200 ml wody
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżki miodu

Zagotuj płatki na mleku z dodatkiem wody, miodu i szczypty soli. Po chwili dodaj tahinę i starannie wymieszaj. Gotuj do rozpadnięcia się płatków. Przełóż do miski, pozwól owsiance “odpocząć” nałóż swoje ulubione owocowe dodatki. Smacznego! Więcej inspiracji na moim profilu na FB i instagramie: www.instagram.com/gwiazdowska.agata