Zastanawiacie się, jakie ciasto zrobić na święta? Tomasz Strzelczyk ma genialny pomysł na wypiek dla niezdecydowanych. To ciasto pogodzi zarówno miłośników sernika, jak i fanów makowca, a do tego robi się je łatwo, szybko i bez zbędnego ugniatania oraz wałkowania. Zobaczcie ten sprytny przepis, a zaskoczycie całą rodzinę przy stole. 

Najlepsze ciasto na święta

Jeśli co roku pieczecie makowiec i sernik, lepiej ułatwcie sobie życie i przygotujcie coś 2w1. W ten sposób powstanie pyszny i prosty seromakowiec według przepisu Tomasza Strzelczyka. Jak sama nazwa wskazuje, ten wypiek to połączenie masy makowej i serowej w jednej blaszce, a to wszystko na kruchym spodzie bez pieczenia. Kucharz używa bowiem mieszanką zmiksowanych ciasteczek z płynnym masłem i wykłada tym blachę. Potem wystarczy już tylko kilka kleksów maku z dodatkami, a na to wszystko wylewamy sernikową masę i gotowe. Zobaczcie, jak zrobić seromakowiec krok po kroku. 

Przepis na seromakowiec Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 200 g kruchych herbatników,
  • 70 g płynnego masła,
  • 300 g sparzonego, mielonego maku,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • 70 g marcepanu (można pominąć),
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 5 jajek + 2 żółtka,
  • 120 g orzechów włoskich,
  • 750 g twarogu półtłustego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • pół łyżeczki olejku migdałowego,
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 100 ml śmietanki 36%,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 200 g czekolady deserowej,
  • 120 ml mleka.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu, więc ciasteczka mielimy na drobny pył, a następnie mieszamy je z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno formy wysmarowanej masłem i mocno ugniatamy do brzegów.

Orzechy włoskie mielimy, a następnie mieszamy je ze zmielonym, sparzonym makiem, 2 jajkami, marcepanem, powidłami śliwkowymi, miodem, rodzynkami, cukrem trzcinowym, skórką pomarańczową i olejkami. Wszystko łączymy na jednolitą masę makową.

Twaróg mielimy na gładko, a następnie delikatnie mieszamy z 3 jajkami i 2 żółtkami, mascarpone, mlekiem skondensowanym i śmietanką. Do tego dodajemy też cukier puder, mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę pomarańczową oraz odrobinę olejku waniliowego i wszystko łączymy. 

Na spód wykładamy masę makową, jednak nie wyrównujemy jej na płasko, aby pozostała nierównomiernie rozłożona. Następnie wylewamy na to masę sernikową i wkładamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 1 godzinę.

Gotowy seromakowiec pokrywamy polewą z czekolady roztopionej w odrobinie mleka i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA