3 najlepsze desery na Walentynki
Sernik kokosowy bez pieczenia
Składniki:
- 500 g serka mascarpone,
- 200 ml kremówki (30 %),
- 3 łyżki cukru pudru,
- ¾ szklanki wiórków kokosowych,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2,5 łyżki żelatyny,
- 150 g biszkoptów,
- galaretka wiśniowa lub truskawkowa,
- żelki,
- pianki,
- perełki i łyżka wiórków kokosowych do dekoracji
Wykonanie
Mascarpone, zimną kremówkę, cukier puder, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy ubijaj mikserem na dużych obrotach (powinno to trwać ok. 5 minut). Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, zalej 5 łyżkami gorącej wody i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Porcjami dodawaj do masy serowej w trakcie miksowania. Biszkoptami wyłóż formę w kształcie serca. Zalej serową masą. Odstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w 450 ml gorącej wody. Odstaw też do lodówki. Gdy lekko stężeje, wylej na sernik, całość wstaw ponownie do lodówki (najlepiej na całą noc). Deser przed podaniem udekoruj wiórkami kokosowymi i pozostałymi ozdobami.
Red Velvet z muślinowym kremem
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka czerwonego barwnika w proszku,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 duże jajka,
- szklanka oleju,
- szklanka maślanki,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżka octu łyżeczka sody oczyszczonej,
- 750 g twarożku sernikowego,
- 2-3 łyżki cukru pudru
Shutterstock
Wykonanie
Mąkę, kakao i barwnik przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj olej z maślanką i ekstraktem waniliowym. Suche składniki połącz z mokrymi. Wymieszaj delikatnie łyżką. Na końcu ostrożnie połącz ocet z sodą (powstanie piana) i dodaj do ciasta. Całość starannie wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec przez ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Zostaw do wystudzenia. Twarożek zmiksuj z cukrem pudrem. Ciasto wyjmij z formy, wierzch odetnij (tak, by ciasto było równe) i pokrusz. Ciasto przekrój na pół. Przełóż połową twarożku. Resztą twarożku posmaruj wierzch i boki ciasta. Dekoracyjnie obsyp okruszkami. Odstaw do zastygnięcia.
Dwukolorowe ciasto z serduszkiem
Składniki:
Ciasto jasne:
- ok. szklanki cukru,
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe:
- ok. szklanki cukru,
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki mleka
Ponadto:
gotowa polewa czekoladowa, maliny do dekoracji (mrożone)
Shutterstock
Najpierw przygotuj ciasto jasne. Cukier utrzyj z masłem, następnie dodaj jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą podłużnej formy (20x10 cm). Piecz przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto wystudź, wyjmij z formy i pokrój na 2 cm kawałki. Następnie z każdego kawałka ciasta wykrój za pomocą foremki serduszka. W taki sam sposób jak ciasto jasne przygotuj z podanych składników ciasto czekoladowe kakao wymieszaj najpierw z mlekiem). Cienką jego warstwę ułóż na wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą podłużnej formy (powinna być nieco większa niż ta poprzednia). Na niej ułóż jedno koło drugiego serca. Przestrzenie po bokach serduszek delikatnie wypełnij ciemnym ciastem (za pomocą rękawa cukierniczego lub małej łyżeczki). Resztę ciasta rozsmaruj na wierzchu. Ciasto piecz około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasto polej cienką warstwą czekoladowej polewy i udekoruj malinami.
Komentarze