Zastanawiacie się, jakie ciasto upiec na rodzinne spotkanie? A może czeka was impreza ze znajomymi? My w takich momentach stawiamy na sprawdzone przepisy – tym razem postanowiliśmy upiec sernik wiedeński!

Sernik wiedeński – klasyk wśród serników

Podobno przepis na sernik wiedeński przywiózł spod Wiednia sam Jan III Sobieski, który uwielbiał tego typu desery. Bez względu jednak na to, czy pochodzenie sernika jest związane z królem, czy nie, ciasto na stałe zagościło na naszych stołach. Jak je przygotować?

Na początku 10 jajek rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę, do żółtek dodajemy 300 g cukru. W osobnej miseczce lekko ubijamy kostkę miękkiego masła. Następnie powoli dorzucamy żółtka do maślanej masy. Całość mieszamy z kilogramem twarogu i 3 łyżkami mąki pszennej. Dodajemy pianę z białek, delikatnie łącząc ją z resztą składników. 

Pamiętajcie, że podstawą dobrego sernika jest twaróg. Najlepiej wybrać taki od sprawdzonego sprzedawcy. Nie korzystamy z kupnej masy twarogowej, ponieważ zwykle jest ona zbyt rzadka i aromatyzowana. Jeśli jednak chcecie skorzystać z gotowej masy, koniecznie zwróćcie uwagę na jej skład. 

W przypadku twarogu trzeba będzie zmielić go w maszynce co najmniej trzy razy, by stał się delikatny i pozbawiony grudek. Co ważne, klasyczny sernik wiedeński to sernik... bez spodu. Sami więc rozumiecie, jak proste jest jego przygotowanie - wystarczy zrobić serową masę i włożyć całość do piekarnika. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby, jeśli taką wersję najbardziej lubicie, zagnieść kruchy spód lub przygotować go z pokruszonych ciastek. Wtedy jednak nie możemy już mówić o serniku wiedeńskim. Aby masa serowa była bardziej aksamitna możemy dodać do niej nieco kremowego serka. 

Sernik wiedeński pieczemy w 180 °C przez ok. 1 godzinę. Aby ciasto było bardziej lekkie i puszyste, na dół piekarnika wstawiamy miskę wypełnioną gorącą wodą. 

Sernik wiedeński inaczej

Do sernika możecie dorzucić garść rodzynek. Zanim to zrobicie, namoczcie je w gorącej wodzie lub mleku. Dzięki temu zmiękną i napęcznieją – będą smaczniejsze! Warto też spróbować innej wersji i przygotować sernik wiedeński z daktylami. Do środka warto też dodać orzechy, fantastycznie pasują ziemne, ale i nerkowce czy włoskie dobrze podkręcą smak sernika. 

Z kolei wierzch sernika wiedeńskiego warto udekorować polewą czekoladową, najlepiej z gorzkiej czekolady, która zbalansuje słodycz ciasta. Sernik wiedeński z czekoladą na górze będzie jeszcze pyszniejszy. Chcecie poeksperymentować? Zróbcie lemon curd albo ubijcie śmietanę z niewielką ilością cynamonu, też świetnie sprawdzą się jako dodatki.

Dla wszystkich fanów serników polecamy także szybki i łatwy przepis na sernik bez sera!

Zobacz też: Paneer w kuchni – jak zrobić i wykorzystać ser panir