Sernik cappuccino to lekka wersja pysznego deseru. Idealny sernik bez pieczenia na przyjęcie dla najbliższych i znajomych. Zobaczcie ten kawowy przepis.
Sernik cappuccino - składniki:
Masa serowa:
- 3 łyżki żelatyny
- 250 g twarogu sernikowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- łyżka ekstraktu waniliowego
- filiżanka espresso
- 180 g okrągłych biszkoptów
Poncz:
- łyżeczka mielonej kawy
- cukier
- likier kawowy
Wykończenie:
- 100 ml kremówki 30%
- cukier puder
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- kakao do posypania
Sernik cappuccino - przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem blenderem. Ucierając, dodawać po łyżce mascarpone. Na końcu wlać ekstrakt waniliowy i espresso. 2 łyżki serowej masy wymieszać z żelatyną. Następnie połączyć z resztą masy.
2. Kawę na poncz zaparzyć w 1/2 szklanki wody. Doprawić cukrem i likierem kawowym. Połową biszkoptów wyłożyć spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nasączyć je częścią ponczu. Przykryć połową masy. Obłożyć drugą warstwą biszkoptów, nasączyć je resztą ponczu. Przykryć resztą masy i wyrównać.
3. Wstawić do lodówki, aż masa zastygnie. Kremówkę ubić z łyżką cukru pudru. 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w łyżce wrzątku. Dodać do bitej śmietany. Wymieszać. Masę wyłożyć na sernik, tak by wyglądała jak pianka na cappuccino. Schłodzić. Oprószyć kakao.
Zobacz też:
- Blok czekoladowy - przepis od mamy ->
- Ciasto miodowe – prosty przepis z masą z kaszy manny ->
- Ciasto banoffee bez pieczenia. Raj dla łasuchów! ->
Miód Malina Studio
Komentarze