Wielkimi krokami zbliża się święto naszych mam, dlatego powoli zaczynamy przeglądać sieć oraz książki kucharskie, aby znaleźć najlepszy przepis na Dzień Matki. Jak wiadomo nie od dziś, najlepszym pomysłem jest coś słodkiego. Jak zrobić deser, który trafi przez żołądek prosto do serca mamy? Zobaczcie trzy propozycje na słodkości, które udadzą się każdemu!

1. Torcik straciatella z owocami

torcik-z-owocami

Składniki na 8 porcji:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady plus 4 kostki
  • 400 ml kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżka likieru pomarańczowego
  • czubata łyżka żelatyny
  • 400 g malin

Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce. 50 g białej czekolady pokruszyć. Włożyć do rondelka. Zalać kremówką. Wystudzić. Następnie ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i likierem. Po łyżce dodawać do śmietany i  delikatnie mieszać. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, zalać 1/3 szklanki wrzątku. Mieszać aż żelatyna się rozpuści. Dobrze wystudzić, a następnie dodać do czekoladowo-serowej masy razem ze startą na tarce gorzką czekoladą. Całość wymieszać. Masę przełożyć do silikonowej formy w kształcie serca. Wstawić na 6 godzin do lodówki. Deser wyjąć z formy. Obłożyć malinami. Udekorować startą na tarce resztą białej czekolady.

2. Bezowe serduszka z bitą śmietaną

bezowe-serduszka

Składniki na 14 porcji:

Bezowe serduszka:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 8 łyżek cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wypełnienie: 250 ml kremówki, 450 g malin, listki melisy.

Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęstą pianę. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego (można też użyć plastikowego woreczka z odciętym rogiem). Z piany wyciskać ciastka – najpierw kształt, który należy następnie wypełnić pianą i ponownie pianą obrysować kształt serca, tak by powstał rant ciastka. Wstawić do nagrzanego do 90 C piekarnika. Piec ok. 2 godziny. Kremówkę ubić na sztywno. Bitą śmietaną napełnić bezy. Udekorować malinami i listkami melisy. 

3. Biszkopt z białą masą i owocami

biszkopt-z-owocami

Składniki na 6 porcji:

Krem:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 3-4 łyżki (lub więcej) likieru jajecznego

Do tego: gotowy biszkopt, 150 g truskawek, 100 g malin.

Jajka roztrzepać w misce. Dodać cukier. Wymieszać. Naczynie z masą jajeczną ustawić wypełnionym wodą garnku (naczynie z masą jajeczną nie powinno dotykać powierzchni wody). Całość ustawić na palniku. Ubijać aż masa będzie bardzo gęsta. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt waniliowy. Naczynie z masą zdjąć z pary. Ubijać jeszcze aż masa wystygnie. Masło utrzeć ma puch. Ucierając dodawać po łyżce żółtkową masę. Pod koniec dodać likier jajeczny i wymieszać. Wstawić na 15 minut do lodówki. Z biszkoptu wykroić ciasto w kształcie serca. Wierzch i boki posmarować masą. Owoce opłukać. Osączyć. Truskawki przekroić (nie usuwać szypułek). Torcik obłożyć owocami. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Nasza rada: W podobny sposób można zrobić krem na bazie budyniu waniliowego. Gotujemy dość gęsty budyń (z torebki). Studzimy go. Następnie masło ucieramy z 2-3 żółtkami, a następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Do całości  można dodać też trochę adwokatu.