Sałatka owocowa wspaniale orzeźwia w upalny dzień, a przy tym dostarcza mnóstwa witamin. Komponujemy ze sobą ulubione owoce, mieszamy i gotowe! To danie do zrobienia w kilka minut.

Sałatki owocowe - porady

Owoce, których używamy do przygotowania sałatki powinny być jędrne i dojrzałe. Dobrze sprawdzą się te nieco twardsze, jak jabłka czy winogrona. Truskawki, maliny czy dojrzałe brzoskwinie mają zdecydowanie więcej soku - sałatki z nimi w roli głównej trzeba zjeść od razu. Warto też nie dodawać ich zbyt dużo, żeby nasza sałatka nie zamieniła się w owocową zupę.

Owoce dokładnie myjemy, warto też rozważyć obranie ich ze skórki. Jeśli chcemy, by były bardziej chrupkie, zamoczmy je na kilka sekund w wodzie z lodem. Do sałatek owocowych możemy również użyć owoców lekko podgotowanych w słodkim syropie lub upieczonych na grillu.

Przed podaniem sałatkę schładzamy przez min. pół godziny w lodówce. 

Owoce i co jeszcze?

Podstawowym składnikiem sałatki owocowej są oczywiście owoce. Jeśli jednak chcemy nieco urozmaicić i podkręcić jej smak, możemy użyć np. orzechów. Posypana bakaliami i z odrobiną miodu, sałatka smakuje naprawdę wspaniale. Raz na jakiś czas warto też zaszaleć i zaserwować ją z porcją lodów, np. waniliowych lub z bitą śmietaną i polewą czekoladową - słodka rozpusta gwarantowana! 

Możemy też dodać do sałatek owocowych element wytrawny, który zaskoczy gości. Niech będą to listki bazylii albo rukoli, kawałki wyrazistego sera, albo ziołowe grzanki. W takiej wersji sałatki nadadzą się też jako dodatek do dań z grilla.

Sprawdź też sałatki na grilla

Zobacz: Gadżety do kuchni do owoców - 5 ciekawych produktów