Wypoczywaj aktywnie

Wiosenna aura daje mnóstwo możliwości aktywnego spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Już teraz możecie poczuć przedsmak wakacji, wybierając się z przyjaciółmi na weekendowy wyjazd za miasto. Promienne słońce „wygania” też z zamkniętych siłowni czy dusznych kortów tenisowych. Radość czerpana z aktywności w parku lub na miejskiej plaży będzie jeszcze większa, gdy ten czas spędzicie z paczką znajomych. Wspólna jazda na rowerach czy rolkach, gra w siatkówkę lub „zwykły” jogging naładują pozytywną dawką energii i poprawią samopoczucie. Po takich aktywnościach z pewnością poczujecie spory apetyt. Warto wtedy mieć pod ręką smaczną, oryginalną, pożywną przekąskę i oczywiście orzeźwiający napój.

Meksykańskie wrapy

Uciekając „kanapkowej” monotonii warto pokusić się o przyrządzenie „wrapa”. Przygotowuje się je łatwo i szybko, bez spędzania długiego czasu w kuchni. Wypróbujcie przepis na meksykańskie wrapy z sałatką z kurczaka z bloga Kuchnia Doroty.

Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka, 4 pszenne tortille, 1/2 szklanki fasoli czerwonej z puszki, 1/2 szklanki fasoli białej z puszki, 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cieniutkie plasterki, 2 łyżki posiekanego koperku

Składniki na marynatę: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz, 2 łyżeczki płatków ostrej papryki lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 1 łyżeczka posiekanych listków mięty, 1/4 szklanki oliwy, 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Ponadto: 2 pomidory pokrojone w słupki, ok. 1 szklanki rukoli, 8 plastrów mozzarelli, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty połączyć razem, wymieszać. W marynacie obtoczyć polędwiczki z kurczaka. Odstawić na ok. 30 min, ale można również pozostawić na noc w lodówce.

Na grillowej patelni usmażyć polędwiczki z dwóch stron, powinny być rumiane. Usmażonego kurczaka zdjąć i pokroić w ukośne kawałki. W misce połączyć majonez, musztardę i cebulę, wymieszać. Do sosu majonezowego włożyć pokrojonego kurczaka i fasole, wymieszać, odstawić.

Na patelni grillowej położyć pszenną tortillę i zrumienić ją z obu stron. Na jednej stronie położyć po dwa plastry mozzarelli, następnie porcję sałatki z kurczaka, kilka słupków pomidora i sałatę. Zwinąć tortille i zdjąć z patelni. Lekko przestudzić, przekroić na pół. Do wrapów idealnie pasować będzie prosta sałatka z serem pleśniowym. Przepis na nią znajdziecie tu.

Orzechowa przekąska

W każdej plenerowej sytuacji świetnie sprawdzą się też orzechowe batoniki, na przykład te przyrządzone według przepisu Sprytnych Babek – znanych youtuberek. 

Przygotowanie:

Wsypujemy do miseczki szklankę posiekanego nerkowca, dodajemy po pół szklanki posiekanych migdałów i żurawiny. Następnie dodajemy pół szklanki ryżu preparowanego, ¼ szklanki nasion dyni i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy ¼ szklanki syropu ryżowego i 1 łyżeczkę masła orzechowego, dokładnie mieszamy. Dolewamy uzyskaną miksturę do orzechów, mieszamy i wykładamy całość na blachę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Sposób przyrządzenia orzechowej przekąski można zobaczyć tu.

Łyk orzeźwienia

Nie zapomnijcie o orzeźwiających napojach. Do plecaka czy rowerowego koszyka zabrać możecie na przykład Warkę Radler 0,0%. To miks bezalkoholowego jasnego piwa Warka i cytrynowej lemoniady, który doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Dobrze pasować będzie do piknikowych przekąsek, a dzięki wygodnej plastikowej butelce można zabrać ją na piknik, rowerową wycieczkę czy jogging w parku.