Autorkami książki „Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz i kochaj” opublikowanej przez Wydawnictwo Słowne są Ida Kulawik, Katarzyna Cichoń i Katarzyna Czarnecka. Autorki bloga Veganbanda zaproponowały 100 wyjątkowych przepisów, a Katarzyna Cichoń sfotografowała je w apetyczny sposób. Po przeczytaniu nabierzecie apetytu na esencjonalne dania.
Afrodyzjaki – przepisy na pyszne dania
Autorki podkreślają, że w relacjach i gotowaniu liczy się uważność. Innymi słowy, uważają, że z przyjemności powinno się korzystać świadomie za pomocą wszystkich zmysłów. Książka została podzielona na 7 rozdziałów. W pierwszym proponowane są śniadania, w drugim proponowane są przepisy ze składników zebranych w lesie. Tutaj można zauważyć czułość, z jaką autorki wypowiadają się o przyrodzie. Trzeci rozdział poświęcony jest słodkościom, które rozpalają zmysły. Następnie zmierzamy do kolacji przy świecach, aby przejść do zmysłowych przekąsek.
Eliksir miłości – przepisy od serca
Na końcu umieszczono rozdział o napojach mocy. Wśród nich znajdują się bezalkoholowe rozgrzewające mikstury na zimowe wieczory, orzechowe złote mleko, napary ziołowe, jak i bazowe koktajle do wzbogacenia procentami. Dodatkowo zamieszczono apetyczny przewodnik po afrodyzjakach wraz ze zdjęciami. Wśród nich znajdą się te powszechnie znane jak ananas, bakłażan, banany i brzoskwinie oraz te mniej oczywiste jak buraki, chrzan czy grzyby leśne.
Książka „Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz i kochaj” została wydana w estetyczny, albumowy sposób. Publikacja posiada twardą okładkę, klimatyczne zdjęcia potraw w intrygujący sposób ilustrują przesłanie książki. To, co wyróżnia książkę od innych tego typu to uwrażliwienie na relację z naturą. Roślinne przepisy są podane z czułością, a lektura tej książki z pewnością zmotywuje do gotowania dla ukochanych. Premiera książki 29 września 2021 roku.
Komentarze