Restauracja wegetariańska – Warszawa: Vegan Ramen Shop (ul. Finlandzkiej 12a, ul. Kazimierzowskiej 43)

Vegan Ramen Shop opanowało sztukę przygotowania ramenu do perfekcji. Ich rameny to bogactwo smaków bazujących na głębokim, esencjonalnym smaku umami. Docenił to chociażby przewodnik gastronomiczny Gault & Millau Polska na 2020 rok. A portal Big Seven Travel ocenił lokal jako jeden z najlepszych lokali w Europie. Vegan Ramen Shop to miejsce oferujące cztery rodzaje ramenu. Creamy Shio Ramen – kremowy, bardzo gęsty bulion, w którym znajdziemy marynowane grzyby shiitake, glony nori i kiełki fasoli mung. Całość obsypana zielonym, posiekanym szczypiorkiem. W menu ponadto znajdziecie niezwykle grzybowy Clear Shoyu Ramen, oryginalne połączenie pieczonego batata z masłem orzechowym w formie Spicy Miso Ramen. A także ostry w smaku Tantan-men. Vegan Ramen Shop to miejsce idealne nie tylko dla wegan. Uwaga! Raman w Vegan Ramen Shop jest uzależniający w smaku. Raz do niego przyjdziecie a z pewnością do niego wrócicie.

 

Restauracja wegetariańska – Warszawa: VegeMiasto (Aleje Solidarności 60A)

VegeMiasto mieści się blisko stacji metra Ratusz Arsenał, więc z łatwością traficie z różnych zakątków stolicy. W menu znajdziecie bogactwo zestawów obiadowych i deserów. Danie dnia i zestawy dnia codziennie się zmieniają. Nas zazwyczaj kuszą zestawy. Lubimy różnorodność smaków i pewien rodzaj zaskoczenia, co pysznego dzisiaj przygotowano. VegeMiasto ma swoich stałych klientów. Atutem są hojne porcje, które z trudem przejeść i z łatwością można zabrać na wynos. Kolejny plus to kreatywne podejście do dań znanych w polskiej kuchni i podawanie ich w wersji wegańskiej. Trzecia rzecz to praca w zgodzie z ekologicznymi wartościami. Serwowanie filtrowanej kranówki, stosowanie biodegradowalnych opakowań i witanie się od progu ze zwierzętami, to tylko kilka dowodów na bycie przyjaznymi dla środowiska.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez VegeMiasto (@vegemiasto) Wrz 1, 2018 o 11:03 PDT

Restauracja wegetariańska – Warszawa: Tel Aviv Urban Food (ul. Poznańska 11, Mickiewicza 19, Niepodległości 142A, Hala Gwardii I Miami Wars)

Tel Aviv to restauracja wegańska serwująca apetyczne, roślinne smaki wywodzące się z kuchni izraelskiej. Restauracje prowadzone przez Malkę Kafkę mają kilka lokalizacji w Warszawie. Atutem lokalu jest niezobowiązująca, przyjazna atmosfera. W ofercie nie mogło zabraknąć hummusu, tażinu, szakszuki i falafeli, czyli standardowych dań pochodzących z kuchni żydowskiej. To miejsce, które stanie się waszą stałą miejscówką do zjedzenia sycącego lunchu. Po wizycie aż chce się spakować plecak i wyruszyć do Tel Avivu. Dla łasuchów polecamy pudding z tapioki, musem z mango i ananasa w połączeniu z lodami kokosowymi.

Wegańskie restauracje – Warszawa: Leonardo Verde (Ul. Poznańska 13)

Na stronie lokalu Leonardo Verde czytamy, że serwują „roślinne wariacje na temat kuchni włoskiej”. Trudno się z tym nie zgodzić. Patronem lokalu stał się Leonardo Da Vinci, który – mało osób o tym wie- był wegetarianinem. Zerka on na gości z seledynowego logo. Szef kuchni Adam Siedlecki podkreśla, że lubi weganizować klasyczne dania kuchni włoskiej. A w menu znajdziemy posiłki witariańskie, dania dla osób na diecie warzywno –owocowej, „zielone” przystawki, zupę-krem z pomidorów z parmezanem z nerkowców i słoneczników. Jak przystało na kuchnię Italii nie mogło zabraknąć makaronów: aglio, olio e peperoncino, bolognese czy ostrego puttanesca. Wegańska pizza to także rarytas, na który warto się wybrać i spotkać w gronie znajomych.

Wegańskie restauracje – Warszawa: Vegan Bistro (ul. Krucza 23/31)

Vegan Bistro to restauracja wegańska, którą zna każdy szanujący się weganin w mieście. Menu jest dość krótkie, ale pożywne. Nas kusi fast foodowy klasyk w postaci kanapki filadelfijskiej. Poza tym w Vegan Bistro zjecie wegańskiego schabowego, roladki seitanowe albo posilicie się szczawiową z dodatkiem tofu. Jadłospis zmienia się, co dwa tygodnie, więc warto być czujnym. Łatwo się skusić porcji serniczka jaglanego do popicia kompotem. Z pewnością będziemy wracać.

Wegańskie restauracje – Warszawa: Krowarzywa Vegan Burger (ul. Marszałkowska 27/35, Hoża 29/31, Jana Pawła II 41A)

Krowarzywa Vegan Burger to lokal wegański, którego nie trzeba przedstawiać. Jako pierwsi zaznajamiali gości z wegańskimi burgerami na bazie roślin. Nie straszne im było tworzenie intrygujących połączeń smakowych z kotletami na bazie ciecierzycy(cieciorex) lub kaszy jaglanej (jaglanex). U nich po raz pierwszy można było spotkać seitana (vegan pastrami) czy tofu (tofex). Krowarzywa to wciąż roślinna alternatywa dla mięsnego jadłospisu. Na stronie chwalą się, że w ich jedzeniu znajdują się miłość do zwierząt i do przyrody. Nasz ulubiony to cieciorex – kotlet z ciecierzycy, papryki, natki pietruszki i ziół. Do każdego burgera dodawana jest sałata, szpinak, cebula czerwona, kiełki i ogórki piklowane. Poza burgerami możecie zamówić te same smaki, zawinięte w tortille. Jeżeli macie ochotę na coś poza sztandarowymi burgerami, to w menu czekają na was wegańskie hot dogi, kebaby i bowle. Uwaga! Niech nie przeraża was tłok. Warto poczekać.

Zobacz także:przepisy z jarmużem

Restauracja wegetariańska – Warszawa: Veganda (plac Zbawiciela 5)

Veganda na placu Zbawiciela to jedno z nowszych miejsc na kulinarnej mapie Warszawy. Flagowym daniem lokalu są kotlety „schabowe” z soi podawane z ziemniakami i sezonowymi surówkami. Ponadto warto rozsmakować się w orientalnych propozycjach, na przykład Tom Yum albo bowlem Amaidesu. Raz próbując chilli sine carne z pewnością powtórzycie wizytę. W Vegandzie zjecie także zestawy lunchowe, które codziennie się zmieniają. Warto dać się zaskoczyć.