Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa - składniki
Na ciasto:
- 180 g mąki,
- szczypta soli,
- 100 g masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka skórki startej z cytryny,
- 1-2 łyżki zimnej wody,
- masło do smarowania
Nadzienie:
- średniej wielkości dynia,
- 100 g cukru,
- 4 jajka,
- 180 ml śmietany kremówki,
- łyżka ekstraktu z wanilii,
- łyżeczka startego świeżego imbiru,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- szczypta mielonych goździków,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- mały kieliszek rumu lub koniaku
Ciasto z dyni - przygotowanie
1. Składniki na ciasto zagnieć. Ciasto uformuj w kulę i wstaw na przynajmniej 30 minut do lodówki. Dynię pokrój na ćwiartki, a następnie na ósemki. Usuń pestki. Dynię ułóż na blasze. Piecz ok. półtorej godziny do piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Następnie zostaw do wystudzenia.
2. Ciastem wylep formę posmarowaną masłem do tarty. Na wierzchu połóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp surowe ziarna grochu lub fasoli. Piec ok. 10 minut w 200 st. C. Usuń papier i ziarna. Dopiecz ciasto na złoto.
3. Ostudzone kawałki dyni obierz ze skóry. Zmiksuj razem z cukrem i jajkami. Dodaj kremówkę, przyprawy i alkohol. Masę wylej na ciasto. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 180 st. C. Wstaw ciasto na ok. 40 minut. Po upieczeniu wystudź. Przed podaniem ciasto z dyni możesz udekorować rozetkami z bitej śmietany i posypać mielonym cynamonem.

--
Zobaczy też:
Dynia na Halloween - jak ją wydrążyć? >>
Rogale Marcińskie - klasyczny przepis ->>
Zobacz więcej przepisów z dynią:
Komentarze