Advertisement

Wkłady w szufladach

Jednym z najlepszych sposobów przechowywania przypraw jest korzystanie z szuflady. Dobrze jest wybrać taką, która jest nieco głębsza niż zwykła szuflada na sztućce. Najlepiej by była to druga szuflada pod kuchenką, tak by dodatki do potraw zawsze były pod ręką.

Gdy wybierze się już szufladę, należy dobrać do niej specjalne wkłady. Mogą one mieć wydzielone miejsca, do których można bezpośrednio wsypać przyprawy (jak małe pudełeczka z wieczkami) lub przegródki, w których da się poukładać poszczególne saszetki.

Przechowywanie przypraw w szufladzie zabezpiecza je przed kurzem i tłuszczem oraz pozwala dłużej zachować aromat i właściwości. Jednocześnie ułatwia znalezienie odpowiedniej przyprawy w czasie gotowania. Nie trzeba przesuwać licznych słoiczków i w pośpiechu wyjmować wszystkiego z szafki. Wystarczy otworzyć szufladę i dodatki łatwo można objąć wzrokiem. Z czasem człowiek przyzwyczaja się też do lokalizacji poszczególnych przypraw i jeszcze łatwiej jest mu je odnaleźć.

Przyprawy w szafce typu cargo

Szafka typu cargo jest wysoka i wąska – nie zajmuje dużo miejsca, ale jest niebywale pojemna. Dzięki temu, że jest wyposażona w kosze na szynach, które wysuwa się jak szufladę, ułatwia znalezienie produktów i ich dobrą organizację (nie jest tak jak w zwykłej szafce, że rzeczy stojące z przodu zasłaniają te, które są z tyłu).

By przechowywać w cargo przyprawy, warto wyposażyć się w odpowiednie pojemniki np. wysokie słoiczki i butelki dozujące.

Wypróbuj pojemniki na przyprawy IKEA>>>

Oczywiście znajdzie się tu również miejsce na słoiki, oleje, puszki, keczup i produkty sypkie – mąkę, makarony, kasze. W koszach cargo zmieszczą się nawet wysokie butelki np. z octem czy alkoholem.

Przyprawy zawieszone na drzwiczkach kuchennych

Jeśli nie dysponuje się szafką typu cargo ani odpowiednią szufladą, można ułatwić sobie znajdowanie przypraw podczas gotowania, stosując organizer lub kosz zawieszany na drzwi klasycznej szafki. Jest to rozwiązanie, które nie jest przymocowywane na stałe, więc w razie potrzeby można je łatwo przenieść. Organizer zaczepiony od wewnątrz szafki zapewnia przyprawom cień, ochronę przed pryskającym tłuszczem i kurzem. Podczas gotowania można przewiesić na zewnętrzną stronę drzwi szafki i mieć wygodniejszy dostęp do przypraw.

W organizerze przyprawy warto trzymać w słoiczkach, puszkach lub przezroczystych buteleczkach. 

Sprawdź słoiki i puszki IKEA>>>

Półka na przyprawy

Klasyczne półki kuchenne IKEA na przyprawy również mogą być wygodną opcją, szczególnie dla tych, którzy po prostu lubią mieć wszystko pod ręką. Przyprawy są kolorowe i mogą stanowić swoistą ozdobę w kuchni. Przesypane w dekoracyjne słoiczki będą prezentowały się jak na wystawce.

Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie półki np. we wnęce w ścianie, najlepiej takiej, która jest oddalona od okna (wtedy światło nie będzie wpływać na właściwości przypraw).

Pojemniki z przyprawami na magnes

Pojemniki z przyprawami na magnes to doskonałe rozwiązanie do małej kuchni, w której nie ma zbyt wiele miejsca na blatach i w szafkach. Wystarczy zakupić specjalną metalową listwę i specjalne pojemniki, które można do niej przyczepić. Po przyprawy łatwo będzie można sięgnąć i w razie potrzeby odczepić magnetyczny pojemnik, zabrać go ze sobą do blatu roboczego lub przełożyć w inne miejsce bliżej kuchenki (np. przyczepić chwilowo na okapie kuchennym lub lodówce). Taki organizer przypraw będzie nie tylko wygodny, ale i ciekawy jako dekoracja ścienna.

W planowaniu przestrzeni kuchni warto rozważyć estetyczne rozwiązania, które dodadzą jej charakteru i będą stanowiły nie tylko praktyczny dodatek, ale i ozdobę.