Wyjmując coś z lodówki lub szafki kuchennej, w pierwszym odruchu sprawdzamy datę ważności. Wbrew pozorom taka przezorność nie jest potrzebna przy wszystkim. Istnieją produkty, które nie posiadają daty ważności. Nie musicie więc martwić się tym, że po kilku miesiącach będziecie zmuszeni, by je wyrzucić.

Data ważności produktów

Na opakowaniu zazwyczaj znajdują się dwa zapisy. Pierwszy z nich dotyczy produktów spożywczych, które szybko się psują, np. mięso lub ryby. Napis brzmi "Należy spożyć przed". Gdy termin ten zostanie przekroczony – powinniście je wyrzucić. Przeterminowana żywność może mieć szkodliwy wpływ na wasze zdrowie.

Drugi zapis oznacza termin, do którego produkt zachowuje swoje wszystkie właściwości. Wtedy widnieje oznaczenie: „Najlepiej spożyć przed”. Z jego upłynięciem mogą one ulec zmianie, a skutkiem tego może być inna konsystencja lub zapach produktu, a także zmniejszona ilość witamin. Jeżeli upłynie już wskazana data – w tym przypadku wcale nie oznacza to, że dany produkt może wam zaszkodzić. W takiej sytuacji sami powinniście ocenić (np. po jego kolorze, zapachu, konsystencji), czy można go jeszcze zjeść.

Jakie produkty nie posiadają daty ważności?

Przeterminowana żywność może mieć szkodliwy wpływ na wasze zdrowie. Produkty bez daty ważności to takie, które nie mogą się popsuć po przekroczeniu jakiegoś konkretnego terminu. Jest to między innymi:

  • Miód – z upływem czasu może zmienić się jego kolor i konsystencja, jednak nie zmienia się jego smak i właściwości.
  • Cukier – jeśli jest chroniony przed wilgocią, to może być przechowywany przez wiele lat. Wynika to z tego, że bakterie oraz grzyby nie mają w nim odpowiednich warunków do rozwoju, ponieważ jest za suchy, a poza tym jest świetnym konserwantem.
  • Ocet – nie psuje się dzięki naturalnemu kwasowi. Co więcej, może być też konserwantem dla innych produktów.
  • Biały ryż – wraz z upływem czasu nie zmienia się jego smak, a także wartości odżywcze. Nie powinien być jednak narażany na ekstremalne zmiany temperatur.
  • Sól – jest świetnym środkiem konserwującym, absorbuje wodę i zabezpiecza przed rozwojem drobnoustrojów. Dzięki swoim właściwościom również sama się nie psuje.
  • Kawa rozpuszczalna – musi być przechowywana w zamrażarce. Nie ma jednak znaczenia, czy opakowanie, w którym się znajduje, będzie otwarte czy nie.
  • Mocny alkohol – whisky, wódkę, brandy itp. Mogą być przechowywane bardzo długo, ale jest 1 warunek – butelka musi być zamknięta.