Książki kulinarne co roku pojawiają się na rynku w zastraszającej ilości. Wybrać z nich prawdziwe perełki nie jest więc wcale łatwo. Podzieliliśmy nasz książkowy prezentownik 2019 na kilka przejrzystych kategorii - każdy łasuch znajdzie tu coś dla siebie! Są i książki o kuchni podróży i o kuchni swojskiej, domowej, są propozycje wegetariańskie i dla mięsożerców, są książki dla dzieci i reportaże o jedzeniu - co wybierzecie?

Do gotowania i oglądania

Klaudia Iga Peres, Marianne Pfeffer Gjengedal "Nienasycone" - są takie książki, w których wszystko gra. I to jest jedna z nich. Jeśli chcecie kupić bliskim piękną książkę, którą będą z przyjemnością czytać i oglądać wieczorami, wybierzcie właśnie tę. W "Nienasyconych" autorki przedstawiają portrety 14 wyjątkowych kobiet i przygotowują dania inspirowane ich życiem. Książka jest cudownie wydana - ach, te zdjęcia!

Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz "Dziewczyny z wypiekami" - kolejna wspaniała pozycja na naszej liście. Autorki specjalizują się w wypiekach, które nie tylko smakują, ale i wyglądają bajecznie. Zrobimy z nimi torty, ciasta i ciasteczka na różne okazje, a przy tym zachwycimy się klimatycznymi fotografiami.

Nasz wywiad z autorkami: Dziewczyny z wypiekami i porady na pyszny tort na różne okazje

Henryk Rejchelt, Stanisław Klimaj "Wędliny domowe" - czy można pokazać kiełbasę w apetyczny sposób? Można! W tej książce zwykła kanapka z wędliną sfotografowana została tak, że cieknie ślinka. Poza świetnymi zdjęciami, książka jest przebogatym źródłem wiedzy dla każdego, kto myśli o domowym wyrobie wędlin. A wcale nie jest to takie trudne jak się wydaje.

W podróży

Bartek Kieżun "Portugalia do zjedzenia" i "Italia do zjedzenia" - Bartek Kieżun to jednocześnie kucharz, dziennikarz, antropolog i podróżnik. Ta mieszanka sprawia, że pisze doskonałe książki, które są połączeniem książek kucharskich i przewodników turystycznych. Jego najnowsze dzieło opowiada o historii, sztuce i kuchni Portugalii, ale warto też sięgnąć po pierwszą książkę Kieżuna, poświęconą Włochom.

Nasz wywiad z autorem: Kraj komfortowego jedzenia – Bartek Kieżun opowiada o Portugalii

Monika Mądra-Pawlak, Jan Pawlak "Chamski ryż" i "Ameryka!" - Pawlakowie prowadzą restauracje w Poznaniu, w których serwują dania inspirowane podróżami. Smaki i opowieści prezentują także w książkach. W zeszłym roku wydali "Amerykę!", czyli książkę o kuchni obu Ameryk i szalonej podróży przez dwa kontynenty z dwójką małych dzieci. W tym, na Mikołajki, szykują premierę "Chamskiego ryżu", w której znajdziemy przepisy na ulubione azjatyckie smakołyki autorów. Porządna dawka humoru gratis! 

Ola Nguyen "Mozaika smaków" - książka zwyciężczyni MasterChefa, która jednak znacznie różni się od tych z poprzednich edycji. Ola Nguyen zabiera nas w azjatycką, pełną egzotycznych smaków podróż. Będą pierożki, słodko-kwaśna zupa rybna czy piklowany melon. Zwyciężczyni programu po kolei objaśnia tajniki kuchni azjatyckiej, wprowadzając nas w absolutnie pyszny świat. Ta książka to dobra pozycja dla osób dopiero zaczynających swoja przygodę z azjatyckimi smakami.  

Siła prostoty

Niki Segnit "Sztuka gotowania" - Niki Segnit poznaliśmy jako autorkę znakomitego podręcznika kulinarnego, czyli "Leksykonu smaków". Z tej książki korzystają zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści - w końcu każdy, kto gotuje chce wiedzieć, jakie smaki ze sobą grają, a jakie zupełnie nie. W wydanej w tym roku "Sztuce gotowania" Segnit nawołuje do prostoty. Kolejne przepisy w książce są rozbudowanymi lub lekko zmodyfikowanymi wersjami przepisu bazowego. Świetna rzecz dla wszystkich, którzy chcą gotować szybko i ekonomicznie. 

Nasz wywiad z autorką: Po prostu gotuj! - wywiad z Niki Segnit

Magdalena Tomaszewska-Bolałek "Deserownik" - książka z deserami i o deserach. Oprócz przepisów na klasyczne łakocie w nowoczesnej odsłonie, znajdziemy tu felietony dotyczące historii kulinariów. Tomaszewska-Bolałek to kulturoznawczyni i badaczka jedzenia, która potrafi o nim ciekawie opowiadać - kupcie tę książkę osobom, które obok przepisów lubią w książkach także intrygujące historie. 

Nasz wywiad z autorką: Deserownik i klasyczne ciasta. O słodkiej kulturze kulinarnej

Viola Grzelka "Mamucie Przysmaki" - książka dla fanów kuchni sezonowej. Autorka bloga Mamucie przysmaki wydała książkę, w której znajdziemy przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie. Poza ładnymi fotografiami prostych, domowych dań, dodatkowym smaczkiem są zamieszczone w książce malowane obrazy, również autorstwa Grzelki. Całość jest idealna dla osób ceniących sobie rodzinną atmosferę przy wspólnych posiłkach.

 

Czas na wege

Miki Mottes "Simple Happy Kitchen. Ilustrowany przewodnik po roślinnym stylu życia" - urocza książka dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą wegetariańską, albo tych jeszcze do niej nieprzekonanych. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to książka dla dzieci, tyle w niej zabawnych, kolorowych ilustracji. Oczywiści można ją czytać i z dziećmi, ale treść z pewnością przemówi także do dorosłych. W prosty sposób przekonuje, że dieta wege jest nie tylko zdrowa, ale i dobra dla środowiska. 

Jamie Oliver "Wege" - dobrze znamy tego pana i lubimy jego książki. Głównie za to, że w nieprzekombinowany sposób tworzy dania, które są po prostu bardzo smaczne. Najnowsza książka Olivera poświęcona jest kuchni roślinnej. We wstępie autor pisze, że to książka dla każdego i rzeczywiście tak jest - przepisy na curry, pierożki i burgery są mało skomplikowane, a efekty bardzo pozytywne. Do tego apetyczne zdjęcia i mamy książkę doskonałą na prezent.

Coś dla małych kuchcików

Maciej Rożen "Zuzanna Kociołek i Kraina Smaku" - dzieci warto zainteresować kulinariami już od najmłodszych lat. Pomoże w tym świetna książka o Zuzie Kociołek, która przeżywa różne smaczne przygody w Krainie Smaku. Na swojej drodze spotka m.in. Madame Cieciorkę i odwiedzi Kisielową Platformę wydobywczą. To książka dla małych, ale też tych większych, którzy również z pewnością docenią wyobraźnię autora.

Nasza recenzja książki: Zuzanna Kociołek i Kraina Smaku - książka kucharska dla najmłodszych

Paulina Foremny "MasterChef Junior" - mieliśmy okazję obserwować zmagania autorki tej książki, Pauliny Foremny na ekranie przez kilka tygodni. Jej wytrwałość i umiejętności zawstydziłyby niejednego dorosłego. Podsuńcie tę książkę dzieciom, które fascynują się kuchnią i bawią w gotowanie. Pamiętajcie tylko, że po lekturze mogą okupować kuchnię przez długie godziny!

Nasz wywiad z autorką: Paulina Foremny i smaki, które nosimy w sobie od dziecka

Anna Lewandowska "Baby by Ann" - przyszłym rodzicom i tym, którzy już dzieci mają przyda się nowa książka Anny Lewandowskiej. W "Baby by Ann" autorka podjęła temat zdrowego i odpowiednio zbilansowanego żywienia naszych pociech. To nie tylko teoria, ale także smaczne przepisy, które polubią nie tylko dzieci. Lewandowska przekonuje, że wcale nie tak trudno wyrobić w dziecku zdrowe nawyki, które będzie kontynuowało w dorosłym życiu.

Sprawdź też: Książki dla dzieci - 11 książek kucharskich dla małych kucharzy i cukierników oraz Książki kucharskie dla dzieci cz. 2 - nie tylko na Dzień Dziecka

O jedzeniu na poważnie

Marta Sapała "Na marne" - temat marnowania żywności jest szczególnie żywy we współczesnym dyskursie kulinarnym. Marta Sapała w swoim reportażu postanowiła zbadać go dogłębnie i od podstaw. Podważa utarte stereotypy na temat marnowania jedzenia i stara się sprawdzić, co rzeczywiście powoduje jego wyrzucanie i jak można temu zapobiegać. Wnioski niestety nie są zbyt wesołe, a niektóre przytoczone historie sprawiają, że włos jeży się na głowie. 

Nasza recenzja książki: Marnujemy tyle jedzenia, że szkoda słów - recenzja książki "Na marne" Marty Sapały

Stefano Liberti "Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę" - książka na trudny temat, bo dotyczy wielkiego przemysłu żywnościowego. Autor sprawdza, w jaki sposób korporacje niszczą planetę, ale i niejednokrotnie nasze zdrowie, produkując więcej i więcej. Pod lupę Liberti bierze wieprzowinę, soję tuńczyka w puszkach i koncentrat pomidorowy. Uważa, że to właśnie produkcja tych czterech składników wpływa najbardziej na nasz świat. 

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" - rozmowa profesora historii jedzenia z dziennikarką kulinarną o polskiej kuchni. Niezwykle odkrywcza i wnosząca wiele ciekawych szczegółów do naszej historycznej wiedzy. Z książki dowiecie się, co dawniej pojawiało się na polskich stołach i skąd wzięły się dania, które dzisiaj uważamy za kanon kuchni polskiej. 

Nasza recenzja książki: Po polsku, czyli jak? - kilka słów o książce "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej"