Według autorki przewodnika Joanny Kakissis, która obecnie sama mieszka w Atenach, sekretem rozważnego podróżowania jest wyznaczenie sobie celu, którego osiągnięcie ma przynieść korzyści nie tylko samemu podróżnikowi. Tego typu odpowiedzialne podróże promowane są również przez Towarzystwo National Geographic, które określa je mianem ang. geoturism. Jego celem jest podtrzymanie i możliwe polepszenie cech miejsc, które odwiedzamy.
Zrównoważone podróżowanie
W Przewodniku Joanny Kakissis „Ateny i Wyspy Greckie” znajdziemy porady, w jaki sposób świadomie podróżować. Autorka przygotowała specjalne marszruty, dzięki którym znajdziemy czas zarówno na poznanie kultury danego miejsca, jak i spróbowanie wyśmienitej lokalnej, greckiej kuchni.
Co zjeść w Atenach?
Między zwiedzaniem pozostałości starożytnych Aten i Akropolu, warto znaleźć czas na naładowanie baterii i spróbowanie lokalnej kuchni. Joanna Kakissis przedstawia nie tylko najnowsze trendy kulinarne, ale historyczne odniesienia i ich wpływ na kształtowanie się dzisiejszej społeczności i ich zwyczajów. Stolica Grecji jest punktem, w którym spotykają się przybysze z całego kraju. Nie powinno więc nas dziwić, że będziemy mogli spróbować tam zarówno wyspecjalizowanej kuchni kreteńskiej, jak i dań z Santorynu.
Kuchnia grecka to nie tylko znana wszystkim sałatka z fetą i oliwki. Jeśli jeszcze nie wiecie, czym jest melitzanosalata, horiatiki lub saganaki to koniecznie sięgnijcie do przewodnika „Ateny i wyspy greckie”. Dowiecie się z niego także, gdzie kupić najświeższe owoce, przepyszne ryby, a nawet całego prosiaka. Bazary, targowiska i porty to nieoczywiste wybory na turystycznym szlaku. Jednak dzięki takim miejscom tętniącym życiem jesteśmy w stanie doświadczyć prawdziwego lokalnego kolorytu na własnej skórze.
Mamma mia: moje wielkie greckie wakacje!
Starożytne ruiny to nie wszystko, co Grecja może nam zaoferować. Przepiękne wyspy z białymi osadami rybackimi na tle nieskazitelnie lazurowego morza to widok, który zapiera dech w piersiach. Na licznych greckich wyspach czekają na nas także zróżnicowane doznania kulinarne.
Degustacja win prosto z santoryńskich winnic, obiad w sąsiedztwie jednego z maleńkich portów na Nakos, poznanie tajników kuchni kreteńskiej, a nawet kurs gotowania w zabytkowej Ikarii. To jedynie skrawek atrakcji czekających na poszukiwaczy smakowych doznań. Fani mocnych doznań nie mogą zapomnieć o degustacji ouzo — aromatyzowanego anyżem likieru, którego mekką jest wyspa Lesbos.
Jedzenie to jedna z największych przyjemności, nie tylko w Atenach i na wyspach, ale także w zaciszu własnego domu. Nauka świadomego i uważnego podróżowania z Joanną Kakkisis sprawi, że z podróży powrócimy nie tylko z opalenizną i pięknymi zdjęciami. Dzięki obserwacji i nauce od lokalnych mieszkańców uda nam się przemycić odrobinę greckiego słońca do naszych codziennych dań
Komentarze