Przetwory ze śliwek

Zanim skończy się sezon, warto dobrze zaopatrzyć swoją spiżarnię w domowe dżemy, soki i nalewki. Mają bogaty smak i choć nie przypominają zbyt mocno świeżych śliwek, są bardzo lubiane. Przetwory ze śliwek przydadzą się do jesiennych i zimowych wypieków i innych dań. Oto najpyszniejsze przepisy na śliwkowe pyszności!

Jakie śliwki do przetworów? 

Planując produkcję domowych przetworów, warto wybrać dobrej jakości, odpowiednio dojrzałe śliwki. Zwróćmy uwagę czy owoce nie są poobijane i zbyt miękkie. Warto wybrać mocno dojrzałe, ale nie przejrzałe egzemplarze. Dzięki temu, owoce będą maksymalnie słodkie, a co za tym idzie, będziemy mogli dodać mniej cukru do przetworów. Jaki gatunek śliwek wybrać do przetworów? To zależy od tego, co planujemy z nich robić. Do dżemów i konfitur najlepiej sprawdzą się węgierki i mirabelki. Oba te gatunki charakteryzują się łatwo odchodzącą pestką, co znacznie ułatwi przygotowanie przetworów. Dodatkowo, nie rozpadają się one tak szybko, podczas gotowania, dzięki czemu zachowują kształt i odpowiednią strukturę w przetworach. 

Śliwki w occie

Do najpopularniejszych śliwkowych przetworów należą śliwki w occie - ostre, ale i aromatyczne dzięki dodatkowi przypraw korzennych - goździków, cynamonu. Sprawdzają się w roli przystawki lub dodatku do dań mięsnych, królują na stole podczas świąt i spotkań rodzinnych. Czasem używa się do nich octu spirytusowego, ale my polecamy jabłkowy lub winny - są zdrowsze, łagodniejsze w smaku i mają przyjemniejszy aromat.

Dżemy i powidła ze śliwek

Sezon na śliwki to moment, w którym wszyscy ich miłośnicy nie tylko jedzą je na potęgę, ale także przygotowują zapasy na zimę. Wszelkiego rodzaju powidła i dżemy ze śliwek to jedne z najpopularniejszych przetworów w naszych piwnicach i spiżarniach. Co roku przygotowujemy dżem ze śliwek węgierek, dżem z renklod czy dżem z mirabelek. Najszybszym i najłatwiejszym przepisem na śliwkowe przetwory są powidła śliwkowe bez mieszania. Ten przepis to prawdziwy hit, który nie wymaga wiele pracy i wychodzi każdemu. 

W zależności od naszych upodobań możemy zdecydować się na wersję bez cukru, z cynamonem czy z kakao. Ten ostatni przepis, czyli powidła śliwkowe z kakao, są szczególnie lubiane przez dzieci. Taki śliwkowo-czekoladowy krem to zdrowszy zamiennik nutelli, idealnie pasujący do naleśników czy kanapek. Powidła śliwkowe mogą przydać się także do pierogów na słodko.

Domowe powidła śliwkowe to prawdziwy skarb w spiżarni. Poza sezonem na świeże owoce, przydadzą się one do wypieków, deserów czy koktajli. Piernik z powidłami, kruche rogaliki z powidłami czy ciasteczka z powidłami? Z takim nadzieniem wszystkie domowe ciasta wychodzą przepysznie! 

Kompot ze śliwek

Kiedy stragany uginają się pod ciężarem różnych gatunków śliwek, warto zrobić też kompot ze śliwek na zimę. Taki domowy kompot śliwkowy to świetna opcja 2 w 1. Zamknięty w słoiku napój zlewamy do szklanek i wypijamy do obiadu, a owoce, które zostaną nam w słoiku, możemy śmiało wykorzystać i zrobić ciasto ze śliwkami z kompotu. Kompot ze śliwek jest doskonały solo, ale możemy też mieszać śliwki z innymi owocami, tworząc różnorodne smaki. Jednymi z najlepszych połączeń smakowych są kompot ze śliwek i jabłek oraz kompot ze śliwek i gruszek. Te duety owoców doskonale się uzupełnia, tworząc idealną mieszankę smaków i aromatów!

Nalewki ze śliwek

Kolejnym obowiązkowym punktem na liście śliwkowych przetworów są śliwkowe nalewki i likiery. Taka nalewka ze śliwek zasypanych cukrem to niezwykle prosty sposób na przepyszny domowy trunek. Najpopularniejsze przepisy to nalewka z mirabelek oraz nalewka ze śliwek węgierek, ale możemy też urozmaicać podstawowe receptury o dodatek bakalii czy ziół. Jednym z najlepszych połączeń smakowych jest nalewka ze śliwek i rodzynek oraz nalewka ze śliwek i wiśni. 

Wypróbuj także przepisy na nalewkę malinową i porzeczkową.

Wina śliwkowe

Ostatnim, ale nie mniej pysznym, przepisem na śliwkowe zapasy, jest wino śliwkowe. Choć to przysmak rodem z Japonii, wino ze śliwek staje się coraz popularniejsze na całym świecie. Przepis na wino śliwkowe nie jest trudny, więc warto chociaż raz spróbować nastawić je w sezonie, a potem już tyko cierpliwie czekać na pyszne rezultaty.

Wykorzystujmy śliwki na wszystkie możliwe sposoby, zarówno na świeżo, jak i zamykając ich pyszny smak w różnego rodzaju przetworach. Marynowane śliwki, a także śliwkowe dżemy, soki, nalewki z pewnością będą początkiem wielu pysznych kulinarnych historii.

Wypróbujcie też przepisy na przetwory z cukinii