Przełom kwietnia i maja to czas na naturalne składniki prosto z łąki. Obok szczawiu i mniszka lekarskiego jest pokrzywa - uważana niesłusznie za chwast, a w rzeczywistości to pyszny produkt do wykorzystania w kuchni. Jak zbierać pokrzywę, jak wysuszyć pokrzywę i co z niej zrobić? W tekście poniżej odpowiadamy na te i wiele innych pytań, przy okazji polecając najlepsze przepisy na pokrzywę!

Pokrzywa – jak zbierać pokrzywę

Najcenniejsze dla zdrowia i najsmaczniejsze są młode listki pokrzywy. Wczesną wiosną, na przełomie kwietnia i maja, łatwo znaleźć niezbyt wyrośnięte pokrzywy. Najlepsze mierzą ok. 20 centymetrów wysokości, a znawcy tematu podpowiadają, aby zrywać trzy górne piętra liści. Niezbędne do zrywania pokrzywy będą ogrodowe rękawice, a także przewiewny koszyk. Błędem jest wrzucanie listków do reklamówki – pokrzywa zwyczajnie się zaparzy, zwiędnie i straci swoje cenne właściwości.

Co ważne, pokrzywa nie może kwitnąć – wtedy cała moc rośliny przekazywana jest do kwiatostanów, a następnie do nasion. Warto wiedzieć, że w jednym sezonie jedno stanowisko obrywać można nawet do trzech razy – skoszona pokrzywa bardzo szybko odrasta i nas obradza zielonymi listkami. Pokrzywa powinna być zbierana w miejscach oddalonych od dróg i zanieczyszczeń, na możliwie najbardziej ekologicznym terenie.

Pokrzywa - jak suszyć pokrzywę

Pokrzywa bardzo dobrze znosi suszenie. I choć konsystencja rośliny zmienia się, to prawidłowo ususzona zachowuje swoje wyjątkowe właściwości. Opłukane i pozbawione zbędnej wody liście można zostawić w wiklinowym, przewiewnym koszyku, do którego zbieraliśmy pokrzywę, pamiętając, aby co jakiś czas potrząsać zawartością. Do suszenia pokrzywy można wykorzystać też suchą flizelinę, gazety lub szary papier do pakowania. Co zrobić, aby pokrzywa wysuszyła się idealnie? Zadbajmy o zacienione, ciepłe miejsce, ale z regularną wentylacją. Jeśli dominuje deszczowa aura, lepiej wysuszyć pokrzywę w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach lub termoobiegu.

Błędem będzie wystawianie listków pokrzywy na słońce – operujące promienie pozbawią roślinę cennych właściwości. Suszona pokrzywa, która nie nadaje się do konsumpcji, zamiast ładnego, zielonego koloru będzie mieć żółtawą lub brunatną barwę. To znak, że na liście działała zbyt wysoka temperatura, a te straciły wartość leczniczą i odżywczą. Kilogram suszu pokrzywy otrzymamy z ok. 4-4,5 kg świeżych liści. Gotowy susz najlepiej przesypać do papierowych torebek i trzymać w zacienionym, suchym miejscu.

Pokrzywa – właściwości i działanie

Pokrzywa korzystnie wpływa na przemianę materii, dlatego sałatki z dodatkiem pokrzywy czy zupa pokrzywowa polecane są osobom z problemami z trawieniem. Ponadto, związki zawarte w listkach pokrzywy usprawniają pracę wątroby, trzustki i żołądka. Młoda pokrzywa działa moczopędnie, dlatego zaleca się ją przy problemach układu moczowego, obrzękach, a także do oczyszczenia organizmu ze złogów. W pokrzywie znajdziemy spore dawki żelaza, dlatego do diety powinny włączyć ją osoby cierpiące na anemię i niedobór tego pierwiastka.