Szukacie dobrej alternatywy, aby nie musieć zmywać blatu za każdym razem, gdy położycie pokrywkę? Niestety to przykra codzienność. Kilkukrotne zaglądanie do garnka i mieszanie w daniu sprawia, że nie tylko łyżki są non stop brudne. Silikonowe maty czy stojaki nie ułatwiają zadania, gdyż kolejna rzecz pozostaje do wyczyszczenia. Co zrobić w takim przypadku? Podpowiadamy w poniższej poradzie.

Jak odkładać pokrywkę, aby nie brudziła kuchennego blatu?

Ten patent idealnie działa w przypadku rondli do mleka oraz garnków z dwiema rączkami. Bez względu na to, czy używacie szklanych czy metalowych pokrywek, każda z nich będzie spełniać tę samą funkcję. Wystarczy ustawić pokrywkę pomiędzy rantem garnka a rączki. Dzięki temu będzie stabilnie umieszczona w naczyniu. Możecie zapomnieć o brudzeniu blatu stołu czy kuchennych ściereczek.

Dzięki takiemu rozwiązaniu w łatwy i szybki sposób będziecie mogli doglądać dania, bez obawy o to, że coś skapnie wam na stół czy podłogę. Pokrywki emaliowane, sparowane z dużymi, żeliwnymi garnkami również idealnie się sprawdzą. Bez względu na to, czy mają wyżłobienia w podstawie czy też nie. Sprawdźcie podczas kolejnego doprawiania dania.

Co zrobić, gdy na szklanej pokrywce skrapla się zbyt dużo wody, która wylewa się bokami?

Mimo odpowietrzników pokrywka szklana potrafi zbyt szybko zbierać skraplającą się wodę? To częsty problem, który w szczególności można zauważyć przy gotujących się ziemniakach czy kaszy. Co zrobić, aby zapobiec zjawisku wylewania się wody bokami? Nie zawsze mamy czas i w porę zareagujemy, nim zmniejszymy palnik. W tym przypadku lekko posmarujcie pokrywkę oliwą z oliwek i dokładnie wytrzyjcie z nadmiaru tłuszczu. To zapobiegnie wyciekającym płynom.